Voedingsweetjes

De kunst van gezond afvallen is om te zorgen voor een gelijkmatige (lage) glucosespiegel gedurende de hele dag. Voor een gelijkmatige glucosespiegel is het om ook de glycemische index erbij te betrekken. Deze geeft een indicatie voor de snelheid waarmee de koolhydraten in die producten afgebroken worden en als suiker worden afgegeven aan het bloed.

De dag starten op een nuchtere maag met een uitgeperste citroen in een glas heet water werkt reinigend, ontgiftend en draagt bij aan het aanvullen van de huishouding van mineralen, vitaminen en sporenelementen. Kortom een fijne energieboost op de vroege morgen.

Heb je last van allergieën? Ga dan op zoek naar een imker, die zo dicht mogelijk bij jouw huis imkert. Koop daar een potje honing en neem elke dag een lepeltje. Wees niet verrast als je dan minder last heb van de allergieën.

Als je honing hoe natuurlijk ook verwarmt dan gaat het zich gedragen net als geraffineerde suiker, dus verliest het zijn gezonde uitwerking.

Gebroken lijnzaad, gedroogde pruimen en abrikozen werken laxerend en zijn daardoor (met mate) geschikt bij verstoppingen in de darmen.

Rijpe bananen hebben een tegengestelde werking en kunnen ingezet worden bij diarree en dunne ontlasting. Ook hier geldt natuurlijk alles met een “te” ervoor is schadelijk. Kies daarom voor een beperkte inname.

Het is voor de meeste mensen goed om twee stukken fruit per dag te eten. In het kader van de vertering en verwerking door het lichaam kunnen deze het beste in de ochtend gegeten worden.

Tussendoortjes in de ochtend, maar vooral in de middag kunnen het beste bestaan uit iets dat vult, maar geen suiker of koolhydraten bevat. Het mag best wat vettig zijn. Denk aan noten, ei of avocado. Dat neemt het hongergevoel weg en daarmee neemt de behoefte om te snaaien af.