Gister kreeg ik van iemand een artikel om een Pantoum te schrijven. Dit is een spiritueel gedicht en kun je ook zien als schrijfmeditatie. Ik heb het direct gedaan. Het was erg rustgevend en ook inzichtgeven. Wil je dat ook? Volg dan de volgende stappen:
– bepaal een kernwoord waar jouw gedicht over mag gaan
– Regel 1: “Ik……….”(vul de zin (poëtisch) aan waarbij je iets schrijft over je kernwoord)
– Regel 2: “Ik……….” (beschrijf in een zin waar je bent/in welke sfeer je bent)
– Regel 3: “Ik……….” (beschrijf in een (gedetailleerde) zin wat je ziet)
– Regel 4: “Ik……….” (beschrijf wat er met je gebeurt als je in contact bent met je kernwoord)
– Regel 5: is gelijk aan regel 2
– Regel 6: is een gevoelsreactie op regel 2: hoe is het voor jou om daar te zijn/wat doet het met je?
– Regel 7: is gelijk aan regel 4
– Regel 8: is jouw reactie op regel 7 / wat voel je als je in contact bent met jouw kernwoord?
– Regel 9: is gelijk aan regel 6
– Regel 10: wat is je gevoelsreactie op regel 2, wat doet het met je/hoe is deze sfeer voor jou?
– Regel 11: is gelijk aan regel 8
– Regel 12: is een reactie op regel 11: hoe is dat voor jou?
– Regel 13: is gelijk aan regel 10
– Regel 14: is een reactie op regel 13: hoe voelt dat?
– Regel 15: is gelijk aan regel 12
– Regel 16: is een reactie op regel 15: hoe is dat voor jou? wat is je reactie daarop?
– Regel 17: is gelijk aan regel 14
– Regel 18: is gelijk aan regel 3
– Regel 19: is gelijk aan regel 16
– Regel 20: is gelijk aan regel 1
Als je je gedicht klaar hebt, lees je het rustig nog eens over. Welke inzichten krijg je hierdoor? Voel je veranderingen in jezelf?
Ingrediënten Mango Chutney
1 | (over)rijpe mango |
1 | ui |
1 teentje | knoflook |
0,5 | spaanse peper |
1 theelepel | garam massala |
1 theelepel | kerriepoeder |
1 theelepel | lemonrasp |
3 | kruidnagels |
stukje | pijpkaneel |
1 cm | verse gember |
2 eetlepels | appelazijn |
1 eetlepel | agave siroop |
plantaardige olie |
Fruit in olie de fijngesneden knoflook, ui, spaanse peper en gember. Voeg de fijngesneden mango, kaneel, kruidnagel, agavesiroop, kerriepoeder, garam massala, lemon rasp en ca. 200 ml. water toe. Breng dit mengsel aan de kook en laat het 30-40 minuten sudderen tot de mango zacht is. Haal dan de deksel van de pan. Laat de chutney inkoken totdat een stroperige massa is ontstaan. Doe de chutney warm in schone glazen potten. Het is lekker om de chutney voor consumptie minimaal 2 weken te laten staan.