Bijgerechten, Diner, Glutenvrij, Indonesisch, Koemelkvrij, Koolhydraat-arm, Reflectievraag, Suikervrij, Tarwevrij, Thais, Veganistisch, Vegetarisch

Geroosterde Bloemkoolbladeren

Wat doe jij in hart en nieren?

Voor mij zit dat in het tegengaan van voedselverspilling. Dat is iets waar ik slecht tegen kan. Ik ga graag op zoek naar recepten om iets lekkers te maken van dat deel van het voedsel dat we gewend zijn om niet te gebruiken. Ken je in kader het gevoel bij het bereiden van bloemkool, dat het lijkt dat je met het wegsnijden van de bladeren altijd zoveel weggooit. Ik ging daarom op zoek naar opties om ook de bladeren te verwerken. Met dit recept waar ik nog wat aanpassingen aan deed, heb ik een lekker alternatief gevonden om ook de bladeren te gebruiken op een verrassend en smakelijke manier.

Ingrediënten geroosterde bloemkoolbladeren
de bladeren van één bloemkool
1 scheut sesamolie
2 scheutjes sojasaus
1 theelepel sambal
1 eetlepel sesamzaad (optioneel)
0,5 theelepel china spicemix
0,5 theelepel komijnpoeder
0,25 theelepel curcumapoeder
chilisaus (optioneel)
wasabipasta (optioneel)
Bereiding
Verzamel de bladeren van een bloemkool. Deze kun je evt. kort blancheren om te voorkomen dat je de stronken later te hard vindt. Of dit nodig is hangt zeker af van de dikte en de stevigheid van de nerven. Mocht je kiezen om de bladeren te blancheren, laat die goed uitlekken en droog die dan evt. op keukenpapier. Maak een marinade van sesamolie, sambal, komijn, chinaspicemix, curcuma en sojasaus. Smeer de bloemkoolbladeren daar mee in. Plaats de gemarineerde bladeren bij ca. 160-180 graden in de oven. Rooster deze 15-20 minuten tot de bladeren knapperig en licht gekleurd zijn. Je kunt ze evt. serveren met een bakje chilisaus of een bakje waarin sojasaus, sesamzaad en wasabipasta gemengd zijn. Je kunt de geroosterde bloemkoolbladeren hier indopen.