Bijgerechten, Glutenvrij, Koemelkvrij, Koolhydraat-arm, Notenvrij, Spreads, sauzen en pasta's, Tarwevrij

Sambal met tomaat en ui

sambal met tomaat en ui

Waar krijg jij het warm van?

Sambal is typisch zo’n product van verborgen zouten en suikers. Daarom maak ik bij voorkeur de sambal zelf. Dan weet ik tenminste wat er in gaat. Een aandachtspuntje is de houdbaarheid. Doordat het recept weinig suikers en zouten kent, is het product niet zo lang houdbaar. Het heeft daarom de voorkeur om het af te vullen in kleine potjes en de sambal na openen koel te bewaren.

Ingrediënten (2 potjes)

 15  Spaanse pepers
 4  cherrytomaten
 1  sjalotje
 1 teentje  knoflook
 1 eetlepel  citroensap
 1 theelepel  gula djawa
 1 theelepel  trassi
 0,5 theelepel  zout (himalaya)
 1 scheut  sojasaus

Bereiding
Snijd de steeltjes van de Spaanse pepers er af. Doe ze samen met de cherrytomaten, sjalotje, knoflook, citroensap, gula djawa, trassi, zout en sojasaus in een keukenmachine en pureer grof. Doe dit mengsel met wat water (50-100 milliliter) in een pan. Breng aan de kook en laat pruttelen tot het water voor het grootste deel verdampt is. Doe de sambal in kleine, gesteriliseerde potjes. Zet ze na afvullen even op de kop. Bewaar de sambal na openen in de koelkast.