Oliebollen horen in mijn beleving bij het vieren van oud en nieuw. Ik realiseer me dat ik ondanks diverse aanpassingen in het onderstaande recept niet helemaal verantwoord met de koolhydraten, suikers en vetten omga. Dus dat wordt een beetje smokkelen zo aan het eind van het oude jaar direct gevolgd door goede voornemens voor het nieuwe jaar :-).
Een goede jaarwisseling toegewenst!
Ingrediënten oliebollen (25 stuks)
400 gram | boekweitmeel |
100 gram | speltbloem |
10 gram | gist (droog) |
25 gram | honing |
8 gram | zout |
5 gram | kaneel |
25 gram | sucade (optioneel) |
25 gram | bigarreaux (optioneel) |
0,5 | appel |
40 gram | krenten |
40 gram | rozijnen |
citroensap | |
zonnebloemolie |
Bereiding
Meng de gist met het bloem. Roer het zout, de honing en kaneel erdoor heen. Voeg daarna het water toe. Maak de appelstukjes zo fijn mogelijk en besprenkel ze met citroensap. Wel de rozijnen en krenten in warm water. Snijd de sucade en bigarreaux in kleine stukjes. Mix het beslag in de laagste stand van de mixer. Voeg daarna de appelstukjes, sucade, bigarreaux, rozijnen en krenten toe en mix nog even. Laat het beslag 90 minuten rijzen in de oven bij 50-75 graden of boven de verwarming. Verwarm de olie op 180 graden. Vorm met twee lepels bolletjes die je in ca. 2,5 minuut per kant bruin frituurt.