Bereidingswijzen

Bijenwas doekjes

 

Vandaag geen recept, maar een mooie natuurlijke, duurzame toepassing om minder plastic afval te creëren. Als imker was ik op zoek naar opties om mijn bijenwas te verwerken. Kaarsen maken is voor de hand liggend, maar van deze bijenwas doekjes werd ik echt helemaal blij. Ze zijn goed te gebruiken om kaas in te bewaren of om bakjes met restjes in de koelkast mee af te dekken. Ik gebruik ze nu een half jaar en kan uit ervaring zeggen dat echt een heleboel rollen huishoudfolie scheelt. Je kunt ze makkelijk zelf maken van oude lakens of kussenslopen. Maar een bezoekje aan stoffenmarkt is natuurlijk ook een goede optie.

Benodigdheden

 glazen potje
 30 gram  bijenwas
 20 gram  jojobaolie
 kwastje
 oven
 bakplaat
 bakpapier
 katoenen stof

Bereiding

  1. verwarm de oven op 100 graden
  2. leg op een bakplaat bakpapier
  3. knip katoenen stof op maat (niet groter dan de bakplaat). De katoenenstof moet schoon zijn en kan evt. geknipt worden met een kartelschaar
  4. leg de katoenen stof op het bakpapier
  5. zet de bakplaat in de oven totdat de stof warm is
  6. doe een laag water in een steelpannetje. Zet daarin het glazen potje met de bijenwas en de jojobaolie. Verwarm het water, zodat de was au bain marie kan smelten
  7. haal de bakplaat uit de oven
  8. bestrijk een kant van de stof met het bijenwas-jojobaolie mengsel
  9. zet de bakplaat voor weer een minuut in de oven
  10. draai de stof om
  11. bestrijk ook de andere kant met het bijenwas-jojabaolie mengsel
  12. de wasdoek is klaar
  13. je kunt hem als je hem niet gebruikt het beste oprollen
  14. als je hem wil wassen, doe dat dan met koud water en evt. wat afwasmiddel. Als je warm water gebruikt dan gaat de bijenwas verloren
  15. na ca. een half jaar moet je de doek weer een keer opnieuw met was en olie bewerken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *