Bereidingswijzen, Bijgerechten, Glutenvrij, Ingredientenweetjes, Japans, Koemelkvrij, Koolhydraat-arm, Notenvrij, Salades, Suikervrij, Tarwevrij, Veganistisch, Vegetarisch

Kimchi (gefermenteerde kool)

Gefermenteerd voedsel is heel gezond. Het brengt de bacterieflora in de darmen op peil. Deze bacteriën versterken het immuunsysteem waardoor er minder infecties optreden. Daarnaast draagt het bij aan het afbreken van bepaalde plant-eigen stoffen zoals gluten, fytine en lectinen. Daardoor ontstaan er minder darmgassen en wordt het krijgen van kramp voorkomen.

Ingrediënten Kimchi (2 potten)

500 gram chinese kool
50 gram zout
0,5 – 1 rode peper
7 cm gember (vers)
3 teentje knoflook
1 appel

Bereiding
Snijd de chinese kool in grove stukken. Doe die in een kom en zet de kool onder warm water en meng het zout erdoor. Laat dat vier uur staan. Doe de verse gember, rode peper, geschilde appel en knoflook in een blender met ca. 200 ml. water. Maal fijn. Spoel de kool af en laat uitlekken. Meng dit met het appel, gember, knoflook mengsel. Doe de kool in steriele potten en zet deze voor 24 uur op kamertemperatuur. Het kan zijn dat je hoort dat de potten ploppen, dat hoort bij een fermentatieproces. Plaats de potten daarna voor ca. vijf dagen in koelkast. Het fermentatieproces zal in die dagen verder gaan. Zet de pot na gebruik steeds terug in de koelkast.