Tijdens mijn studie levensmiddelentechnologie ben ik afgestuurd als bakkerijtechnoloog. Heel eerlijk gezegd heb ik met die richting weinig gedaan in mijn werkzame leven (ik kwam in de pindasaus terecht ;-)), maar ik heb wel goede herinneringen aan de praktijkuren die wij doorbrachten in de kleine fabriek die onder de school stond. Een van de leukste recepten die we gemaakt hebben vond ik het maken van bladerdeeg; een grappig proces met een leuk resultaat.
Gister had ik ineens heel veel zin in een hartige spinazietaart (dat recept volgt morgen). Maar ja bladerdeeg van tarwebloem dat past niet meer. Het leek me leuk om weer eens mijn oude kennis op te frissen. Zo maakte ik bladerdeeg van volkoren speltmeel. Een bereidingswijze die uit meerdere stappen bestaat. Het ziet er op voorhand wat ingewikkelder uit dan het is. Je hebt wel wat tijd nodig, omdat het deeg verschillende keren “getoerd” wordt (een techniek om de cellen in het deeg te verkleinen, wat zorgt voor een luchtiger deeg). Na ieder “toerstap” moet het deeg een half uur rusten. Hoe vaker je “toert” hoe luchtiger het deeg.
Ingrediënten
250 gram | (volkoren) speltmeel |
200 gram | roomboter of ghee of een combinatie van beiden |
125 ml | ijswater |
0,5 uitgeperste | lemonsap |
1 theelepel | zeezout |
Bereiding
- Doe de speltmeel en het zout in een mengkom
- Snijd de roomboter, ghee of een combinatie van beide in de dunne flinters en doe die bij het meel
- Voeg lemonsap en ijswater toe
- Kneed het geheel tot een bal. Het is hierbij de bedoeling dat er nog brokjes roomboter en/of ghee zichtbaar zijn
- Doe huishoudfolie om de deegbal en leg het voor een half uur in de koelkast
- Strooi wat bloem op het aanrecht. Leg de deegbal (zonder folie) op de bloem en plaats er een vel bakpapier overheen
- Rol het deeg uit tot een rechthoekige plak
- Vouw het deeg in drieën (zie foto)
- Draai het pakketje een kwartslag rond
- Rol het deeg weer uit tot een rechthoekige plak
- Vouw het deeg weer in drieën
- Doe er weer huishoudfolie om heen en plaats de plak weer voor een half uur in de koelkast
- Herhaal stap 6 tot en met 12
- Rol nu het deeg uit tot een dunne plak en gebruik die waar je hem voor wil gebruiken (bijvoorbeeld hartige taart, zoutjes of croissants). In mijn geval een hartige taart (zie foto boven)