Energieoefeningen, Glutenvrij, Koemelkvrij, Notenvrij, Spreads, sauzen en pasta's, Tarwevrij, Veganistisch, Vegetarisch

Pittige fruit-uichutney (zonder toegevoegde suiker)

Heel langzamerhand ontwaken steeds meer mensen uit de vakantiestand. Tijd om je op de te maken voor de tweede helft van het jaar. Wil je alvast een kijkje nemen in de weg die komen gaat, volg dan de onderstaande visualisatie.

Ga met je aandacht naar binnen. Neem de tijd om bij je jezelf te komen. Adem daarvoor een paar keer goed door en neem voldoende eigen ruimte in. Stel je leven dan voor als een weg die je aan het bewandelen bent. Word je bewust van het punt waar je nu staat. Neem waar in wat voor landschap je staat, welke kleding je draagt, hoe het klimaat is en welke gevoelens je daarbij hebt. Laat vanaf dit punt een weg ontstaan de toekomst in. Jij bepaalt daarbij de tijdschaal (bijvoorbeeld de weg voor een half jaar, een jaar of vijf jaar). Neem rustig de tijd om deze weg te onderzoeken in geur, kleur, beeld, geluid, gevoel. Aspecten waar je op kunt letten zijn de vorm van de weg, de bebouwing, de elementen die langs of op de weg aanwezig zijn of voorbij komen. Ben je alleen op die weg, loop je samen of ontmoet je anderen? Is de weg steeds hetzelfde of is deze aan verandering onderhevig? Is de weg makkelijker begaanbaar of het kost het wat meer klim- en klouterwerk. Als je aandacht ergens naar toe getrokken wordt, vraag door naar de betekenis. Jouw onderzoek duurt net zolang als passend voor je is. Zijn er eventuele hulpbronnen of is er een bepaalde uitrusting die je goed van pas zou komen om deze weg te bewandelen? Rijk je jezelf deze aan in jouw waarneming. In “energieland” kan alles…. Als je voor je gevoel voldoende waargenomen hebt, dan adem je een paar keer goed door en zet je voeten stevig op de grond. Je komt in je eigen tempo terug in de ruimte. Maak eventueel nog wat (aan)tekeningen.

De druiven zijn door de vele zonuren dit jaar wel in hele grote hoeveelheden in mijn tuin aanwezig en ook nog eens vroeg rijp en heerlijk zoet. Eerder maakte ik hier altijd druivensap van, maar ja puur sap is niet aan te bevelen bij suikerziekte. Helaas bevatten ze ook pitjes, dus dat beperkt de verwerkingsmogelijkheden. Ineens had ik een brainwave. Ik gooide twee trossen druiven in een sapcentrifuge, die ik recentelijk van iemand kreeg (waarvoor dank) en gebruikte dit zoete sap als basis voor een pittige fruit-uichutney zonder toegevoegd suiker. Ik gebruikte als fruit druiven, appel, perzik, rozijnen en pruimen, omdat deze voorradig waren. Ik kan me veel voorstellen bij een variant bijvoorbeeld zonder rozijnen en perzik, maar met peer. Dus wees creatief; er zijn vele variaties mogelijk. Voor zover ik nu kan vaststellen, is het een geslaagde productontwikkeling waar ik de komende tijd als bijgerecht nog lekker van kan genieten. Ik heb nl. meteen een paar potjes ingemaakt. Heerlijk bij een curry, een stukje kaas of in een salade.

Ingrediënten 

2 trossen blauwe druiven
1 appel
1 perzik
2 pruimen (gedroogd)
2 eetlepels rozijnen
1 ui
1 teentje knoflook
1 stukje kaneel
5 kruidnagels
peper
50 ml appelazijn
1 cm gember
kokosolie
0,5 spaanse peper

Bereiding
Doe de druiven in een sapcentrifuge of kook de sap eruit. Snijd de appel, perzik, gember, pruimen, ui, spaanse peper en knoflook in kleine stukjes. Fruit die in kokosolie. Voeg druivensap, kaneel, rozijnen, appelazijn, kruidnagel en peper toe. Breng aan de kook en laat de chutney terwijl je af en toe roert 30-40 minuten pruttelen. Als de chutney te dik wordt, voeg dan wat water toe. Is hij aan het eind te dun, kook de chutney dan nog verder in tot een gelei-achtige massa. Vul de chutney warm af in gesteriliseerde potten. Zet de potten direct na afvullen even op hun kop, dan kunnen deze vacuüm trekken. Het lekkerst is om de chutney een week of twee te laten staan voor je tot consumptie overgaat.