Bereidingswijzen

Rozemarijnzalf en rozemarijncreme maken (om te smeren, niet om in te nemen!!)

Door de suikerziekte, die ik waarschijnlijk toch een paar jaar onbewust verwaarloosd heb omdat ik gewoonweg niet wist dat ik het had, is de doorbloeding in mijn voeten niet heel geweldig. Ik heb dan ook wat neuropathie-achtige klachten en in de winter moeite om de temperatuur van mijn voeten  constant te houden. Ik ben nu onder behandeling van een acupuncturist om te proberen hier wat verbetering in te brengen. Dat lijkt wel zijn  vruchten af te werpen. Het vraagt echter om geduld en aandacht. Voor mij een uitdaging op zich ;-). Zij adviseerde mij om met rozemarijnzalf te gaan smeren om de doorbloeding te te verbeteren. Ik was afgelopen donderdag nog even in de tuin aan het werk, voordat ik naar de winkel wilde gaan om hier een tube van te gaan kopen. In aanvang was ik gedachteloos de uit de kluiten gewassen rozemarijn aan het snoeien, toen ik ineens een brainwave kreeg. Moeder natuur zal er niet voor niets voor gezorgd hebben dat ik een overdaad aan rozemarijn in mijn tuin heb. Zo regelt zij dat nou eenmaal. Dit gaf mij de impuls om zelf de zalf te gaan maken. Gelukkig had ik een dagje vrij. En wat heerlijk om daar mee bezig te zijn. Daar werd ik echt helemaal blij van…. En mijn voeten….. die voelen zich de afgelopen dagen een stuk comfortabeler en hebben het heerlijk lekker warm.

Je kunt het onderstaande recept ook gebruiken om andere zalven en creme’s te maken. Je vervangt dan de rozemarijn bijvoorbeeld door lavendel (ontspanning), smeerwortel (kneuzingen), tijm (longaandoeningen) en goudsbloemen – calendula (ontstekingen, wondjes).

Ik heb gekozen voor een basisolie bestaand uit jojabaolie, amandelpitolie, olijfolie en tarwekiemolie. Deels had dat te maken met de oliën die ik in huis had. De eerste twee zijn wat zachter voor de huid en trekken beter in de huid, maar zijn prijziger. Tarwekiemolie zorgt voor een betere doorbloeding en een langere houdbaarheid, maar ruikt weer wat meer. Je kunt dus zelf onderzoeken door te voelen en te ruiken wat voor jou een prettige samenstelling is. Test voor de zekerheid ook even op een klein stukje huid uit of je niet allergisch bent voor een bepaalde olie. Niet iedereen kan namelijk tegen jojobao- of tarwekiemolie. Ga je naar een reformzaak/natuurwinkel dan kom je ook nog vele andere oliën tegen die je als basis zou kunnen gebruiken.

Bij de bereidingswijze volgde ik voor het maken van de rozemarijnolie voor de snelle weg door de olie te verwarmen (warm marceren). Je kunt ook de rozemarijn onder dompelen in de olie en in een donker pot of fles doen en die gedurende 3 weken op een zonnige plek zetten (koud marceren). Schud de fles in dat geval wel geregeld zodat de rozemarijn steeds onder de olie staat anders treedt er schimmelvorming op.

Ingrediënten rozemarijnzalf en rozemarijncrème (NIET OM IN TE NEMEN)

20 gram rozemarijn (vers)
150 – 180 gram olie (ik gebruikte een combinatie van jojobaolie, amandelpitolie, olijfolie en tarwekiemolie
20 – 25 gram bijenwas (hoe meer was je gebruikt hoe steviger de zalf of crème)
ca. 80 gram water (bij het maken van creme)
paar druppels etherische rozemarijnolie (optioneel)

Bereiding
Doe in een pan een laag water en breng deze aan de kook. Neem om de olie au bain marie te verwarmen een pan of schaal die zo groot is dat hij op de rand van de pan kan hangen, zonder er in weg te zakken. Doe hier de olie en de rozemarijn is en hang die in de pan met kokend water, zodat deze verwarmt kan worden door de stoom van het kokende water, maar er niet mee in aanraking komt. Doe een deksel op de schaal. Laat de olie met de rozemarijn zo een paar uur trekken. Zorg steeds dat er voldoende water in de pan zit en deze niet droog kookt. Zeef na een paar uur de rozemarijn uit de olie en doe de olie weer in de schaal en hang deze weer in de pan met kokend water. Voeg de bijenwas toe en laat deze langzaam smelten. Als je rozemarijnzalf wil maken dan is deze zo klaar. Je kunt deze vloeibaar afvullen in gesteriliseerde bij voorkeur bruine potjes. Laat de zalf afkoelen en dan zal hij vanzelf gaan stollen.

Wil je liever een rozemarijncrème maken? Voeg dan evt. een paar druppels etherische rozemarijn olie aan het hierboven gemaakte oliemengsel toe. Haal de pan/schaal met olie van het vuur. Neem dan water van ca. 70 graden. Voeg dit druppelsgewijs toe aan de olie en roer steeds goed. De crème zal vanzelf emulgeren (dikker worden). Als hij voor jou de juiste dikte heeft dan stop je met het toevoegen van water. Vul de rozemarijncrème af in gesteriliseerde bij voorkeur bruine potten.