Diner, Glutenvrij, Ingredientenweetjes, Koemelkvrij, Koolhydraat-arm, Suikervrij, Tarwevrij

Stamppot van rucola en spinazie (koolhydraatarm)

Stamppot is  een oer-hollands gerecht dat zijn origine kent in de middeleeuwen. De aardappel deed nl. in Europa rond het jaar 1530 zijn intrede.

Als ik stamppot maak moet ik vaak aan de gezichten denken van de Amerikanen en Japanners die regelmatig bij ons aan tafel zaten in mijn jeugd. Zij bezochten voor kortere of langere tijd de afdeling waar mij vader werkte. Hij nodigde hen dan altijd uit om een keer stamppot te komen eten. Vol enthousiasme namen zij de uitnodiging aan. Of zij daar na het eten nog zo over dachten, betwijfelde ik sterk. Zij vonden zo’n eenpansmaaltijd waar alles door elkaar gehusseld zat, toch maar een vreemd gerecht en dat was meer dan eens aan hun gezichten af te lezen.

Ingrediënten voor Stamppot van rucola en spinazie (2 personen)

400 gram groenten voor puree (bijvoorbeeld bloemkool, knolselderij en zoete aardappel)
200 gram spinazie en rucola
1 ui
1 teentje knoflook
1 eetlepel pesto
10 cherrytomaten
3 eetlepels pijnboompitten
1 eetlepel edelgist
50 gram (plantaardige) (geiten)kaas
1 theelepel curcuma
1 theelepel paprikapoeder
peper
1 spaanse peper
plantaardige olie

Bereiding
Kook de groenten voor de puree gedurende 10 minuten. Laat deze goed uitlekken en puree deze in een keukenmachine. Fruit de ui, knoflook en spaanse peper in olie. Voeg de cherrytomaten toe en een paar minuten later de spinazie en rucola. Doe het vuur uit zodra de spinazie is geslonken. Rooster de pijnboompitten. Meng de groentepuree met het spinazie-rucolamengsel, de pijnboompitten, de kaas, edelgist en kruid met pesto, paprikapoeder, curcuma en peper.