Bereidingswijzen, Glutenvrij, Koolhydraat-arm, Notenvrij, Suikervrij, Tarwevrij

Zuurkool inmaken

Het is al meer dan vijf en veertig jaar geleden dat mijn moeder samen met een paar collega’s de “Zuurkoolclub” oprichtte. Zij lazen destijds een artikel in de Avenue over zelf zuurkool maken en dat wilden ze wel een keer doen. Zo gezegd, zo gedaan. In oktober werden de kolen gestampt, gekruid en in een vat/pot met waterslot gestopt, zodat het geheel kon fermenteren gedurende zes weken. In die tijd plopte de “pot” er vrolijk op los. Begin december werd de eerste zuurkool gegeten. Het bleek een groot succes en vele malen lekkerder dan gekochte zuurkool. Zo ontstond een jaarlijks terugkerende traditie; zelf zuurkool maken en gezamenlijk met meerdere families (ouders), kinderen en inmiddels ook kleinkinderen tussen december en Pasen een keer per maand zuurkool eten. Daarbij is het de bedoeling dat er steeds een nieuw recept geserveerd wordt. Er blijken oneindig veel variaties met zuurkool mogelijk te zijn. Helaas hebben we in de loop van de tijd van meerdere trouwe zuurkoolstampers afscheid moeten nemen, waaronder van mijn moeder. Maar gelukkig is er nog steeds een harde kern die bijeen komt.  Waarbij diegene die er niet meer zijn ook altijd een plek krijgen. Dat voelt kloppend, bijzonder en warm. Vandaag gaan de “die-hards”  weer aan het werk om de gestampte kolen in de vaten te stoppen. Helaas ben ik er zelf dit jaar niet bij. Maar gelukkig zijn zij bereid om ook mijn zuurkoolpot te vullen, zodat ik vanaf half december weer kan genieten van verse zuurkool van het vat…. De eersten die zich melden zijn van harte welkom om over een paar weken het resultaat te proeven….

Onderstaand een beschrijving van hoe je zelf zuurkool maakt. En let vooral op de laatste foto. Het blauwe hemdje dat daar te zien is, behoort toe aan de Master in het Schaven van de kolen. Het gaat al bijna een half leven en daarmee meer dan 43 jaar mee…. Ik heb veel respect voor dit culinaire ritueel….Dank je wel Mam, voor datgene waar je ooit aan begonnen bent.

Ingrediënten en benodigdheden voor het inmaken van zuurkool

4 delen witte kool
1 deel savooiekool
1 pak karnemelk
jeneverbessen
zeezout
zwarte peperkorrels
1 zuurkoolpot met waterslot
2 stampers (houten latten)
1 emmer
1 schaaf of mes

Bereiding

Zorg voor voldoende kolen. Hoeveel dat er moeten zijn dat hangt af van het formaat van jouw zuurkoolpot. De verhouding is: 2 of 3 witte kolen op 1 savooiekool.
Voor een goede fermentatie is een zuurkoolpot met waterslot aan te raden. Deze kun je vaak bij een natuurwinkel, kookwinkel of brouwwinkel kopen
De kool moet klein gesneden of geschaafd worden. Er zijn hele mooie schaven beschikbaar. Maar heel fijn snijden met een mes voldoet ook.
Het begint met het halveren van de kolen. Soms blijkt het hebben van een gereedschapskist handiger dan het hebben van goed keukengereedschap 😉
Daarna is het de kunst om de kool fijn te snijden of te schaven.
Doe dan de kool in delen in een schone emmer. Doe er een scheut karnemelk, wat peperkorrels, jeneverbessen en zeezout bij. Stamp dan met houten latten tot de eerste sappen vrijkomen.
Breng de gestampte kool over in de zuurkoolpot. En vul deze tot aan de rand. Eventueel kun je een heel kooltje mee laten fermenteren in de pot. Dan kun je later recepten maken met gevulde koolbladeren. Dat is echt heerlijk en daarmee een aanrader.
Plaats dan de deksel op de pot en vul het waterslot met water. Laat de kool ca. 6 weken fermenteren. De eerste twee weken op kamertemperatuur tot de “pot” begint te ploppen in de waterrand. Daarna mag de pot geplaatst worden bij keldertemperatuur. Laat de pot zoveel mogelijk gesloten voor een optimaal fermentatieproces en vergeet niet om het waterslot regelmatig bij te vullen.