Bijgerechten, Glutenvrij, Koemelkvrij, Koolhydraat-arm, Lunch, Notenvrij, Ontbijt, Suikervrij, Tarwevrij, Vegetarisch

Bloemkooltosti

Vanochtend had ik echt zo’n zondagochtend. Eerst hardlopen, daarna een lekker kopje thee met een rustig muziekje op de achtergrond en een wierookje aan. De tijd verstreek en toen was het zomaar brunchtijd zonder dat ik nog iets gegeten had. Ik had ineens een onbedwingbare zin in een tosti. Iets waar ik vroeger regelmatig mee ontbeet. Toch hield ik me in, geen tosti van (spelt)brood vandaag. Vanmiddag ga ik nl. naar een verjaardag (gefeliciteerd Huib!) en dan treedt naar verwachting toch al de 80% gezond-20% smokkel regel in werking. En er is alle reden om me op een enigszins flexibele manier aan dit dieet te houden. Afgelopen woensdag bleek bij mijn 3 maandelijkse controle dat deze leefstijl zoveel vruchten afwerpt dat de labwaarden uitwezen dat ik geen medicatie voor de suiker en ook niet meer voor mijn hoge bloeddruk hoef te slikken :-).

Al googelend vond ik recepten van een bloemkooltosti. Laat ik nou net veel bloemkool in huis hebben, want die waren gister in de aanbieding ;-). Ik heb wat verschillende recepturen bij elkaar gebracht en nog een snufje van mezelf toegevoegd. Het kostte wel wat tijd, maar uiteindelijk lag er een heerlijke tosti op mijn bord. Wat een geluksgevoel gaf dat!

Ingrediënten (2 personen)

500 gram bloemkool
1 grote of 2 kleine eieren
50 gram (geiten)kaas of plantaardige kaas (geraspt)
peper
1 theelepel paprikapoeder
1 theelepel groene kruiden of Italiaanse mix
2 ham (optioneel)
4 plakken (geiten)kaas of plantaardige kaas

Bereiding
Maal in een keukenmachine de bloemkool tot kruim. Zet deze gedurende vijf minuten in de magnetron op het hoogste vermogen. Doe de bloemkool in een (thee)doek en knijp er zoveel mogelijk vocht uit. Meng de uitgeknepen bloemkool met ei, geraspte kaas en kruiden. Maak hiervan op een bakplaat voorzien van bakpapier vier op een boterham lijkende plakken. Bak die in de oven op 180 graden in 20 minuten bruin. Laat de bloemkoolplakken afkoelen. Beleg de plakken met datgene wat je lekker vindt; ik deed het met geitenkaas en ham. Er zijn echter vele variaties denkbaar. Bak de tosti in een tosti-ijzer, op een grillplaat of in de pan aan twee kanten bruin.