Coach-Gourmet, Glutenvrij, Koemelkvrij, Notenvrij, Spreads, sauzen en pasta's, Tarwevrij, Vegetarisch

Chilijam (zonder toegevoegde suiker)


Waarin kan jij wel wat meer pit gebruiken?

Jaren geleden vond ik op internet een recept van chilijam van Annabel Langbein. Deze zoetzure jam bleek ook bij de trainingslunches een groot succes. Heerlijk bij kaas of rauwkost en sommigen waagden het erop om het als “gewone” jam op hun brood te smeren. Helaas zit er in het oorspronkelijke recept erg veel suiker. Dus de laatste potjes die ik had staan, heb ik weggegeven. Eerder probeerde ik al een suikervrije variant te matchen, maar hoewel hij lekker was, leek hij totaal niet op het product dat ik gewend was. Toen bij het verwerken van de vele druiven uit mijn tuin, het maken van chutneys zo’n succes bleek, raakte ik geïnspireerd om dat ook voor de chilijam te proberen. En zie hier het resultaat. Ik vind het een prima en heerlijk alternatief.

Ingrediënten 

10 rode pepers
10 cm gember (vers)
5 teentjes knoflook
1 eetlepel lemonrasp
100 ml rijstazijn
5 eetlepels thaise vissaus
4 eetlepels mirin
1 kg zoete blauwe druiven of ca. 1 liter ongezoete blauwe druivensap
3 citroenbladeren (kaffir)
1 scheut sojasaus

Bereiding
Pers als je gebruik maakt van verse druiven, de druiven in een sapcentrifuge of kook op een laag pitje het sap eruit. Snijd de steeltjes van de spaanse peper. Schil de knoflook en de gember. Doe dit alles in een keukenmachine en maal fijn. Doe het pepermengsel, lemonrasp, rijstazijn, thaise vissaus, mirin, druivensap, citroenblad en sojasaus in een pan. Breng aan de kook en laat het net zolang pruttelen tot een geleiachtige massa is ontstaan. Dit kan zomaar een uur of langer duren. Verwijder de citroenbladeren. Vul warm af in een gesteriliseerde pot. Na openen is de chilijam in de koelkast langere tijd houdbaar.