Glutenvrij, Koemelkvrij, Koolhydraat-arm, Notenvrij, Psychologische symboliek, Soep, Suikervrij, Tarwevrij, Veganistisch, Vegetarisch

Komkommer – courgette – smeerwortelsoep

Ben jij een komkommermens dan houd je van vocht, sappigheid en om je tanden ergens in te zetten; het bourgondische is je niet vreemd. Het water loopt je regelmatig uit de mond; dat kan ook over grootspraak of humorvol uit de hoek komen, gaan. En je schroomt ook niet om af en toe naar mensen of dingen je tong uit te steken of op de voorgrond te treden. Soms is het goed om even te reflecteren of het niet passend is om met meer bescheidenheid, degelijkheid, dienstbaarheid, gevoeligheid en eerbied voor de dag te komen. Het leven kent een uitdaging: maskers af en helemaal jezelf mogen zijn.

Ik kreeg ineens van alle kanten courgettes en komkommers uit moestuinen van vrienden aangeboden. Eerst wilde ik daar aparte soepen van maken, maar bedacht me dat het ook vast wel smakelijk zou zijn om een combinatie van beiden te maken. Een rondje in de tuin maakte dat ik er ook nog wat smeerwortelbladeren in verwerkte en zo ontstond een komkommer – courgette – smeerwortelsoep; lekker en weer eens wat anders.

Ingrediënten (2 personen)

1 courgette
1 komkommer
1 ui
0,5 winterwortel
4-5 bladeren smeerwortel (of 1 eetlepel tijmblad, oregano, basilicum of peterselie)
1,5-2 liter bouillon
1 eetlepel paprikapoeder
peper
0,5 eetlepel cayennepeper
plantaardige olie

Bereiding
Schil de komkommer en de ui. Verwijder uit de komkommer en courgette eventueel de pitjes. Snijd de courgette, komkommer, ui, winterwortel en de smeerwortel (evt. nerf verwijderen) in kleine stukjes. Fruit dit alles glazig in plantaardige olie. Voeg bouillon, paprikapoeder, cayennepeper en peper toe. Breng aan de kook en laat 15-20 minuten pruttelen. Pureer de soep.