Diner, Glutenvrij, Koemelkvrij, Koolhydraat-arm

Indonesische Kip uit de oven á la Rob

In de afgelopen zes dagen zijn er allemaal recepten van gerechten op deze blog verschenen die je kunt gebruiken om een complete rijsttafel te serveren. Nog een beetje sambal, komkommer, (bloemkool)rijst, (suikervrije) ketjap, sambal en evt. kentang en seroendeng erbij en de maaltijd is helemaal “af”. Hoewel het anders doet vermoeden, komt het idee van een rijsttafel eerder bij de Nederlanders dan bij de Indonesiërs vandaan. Toen ik 30 jaar geleden voor het eerst Indonesië ging bezoeken, had ik zo’n beeld van iedere avond een rijsttafel. Na veel gezoek, is dat welgeteld één avond gelukt. En heel heerlijk gezegd, heb ik alle andere avonden lekkerder gegeten, want alle gerechten waren aangepast aan de westerse smaak.

Ik wil mijn vader vandaag om meerdere redenen bedanken. Natuurlijk voor het feit dat hij samen met mijn moeder mij het leven heeft gegeven. Daarnaast heb ik van hem veel geleerd over mijn roots, de Indische keuken en de daarbij behorende kruiden en specerijen. In het volgen van deze blog heeft hij bij diverse Indische recepten de puntjes op de “i” gezet. Daarom deze keer een recept uit zijn “koker”: Indonesische Kip uit de oven á la Rob. Thxs Pap, voor het recept en voor wie je bent!

Ingrediënten (4 personen)

 4  kippenpoten of kippenbouten
 1  ui
 2 teentjes  knoflook
 1  Spaanse peper (lombok)
 1  serehstengel
 2 cm  gember
 2 cm  kaneel
 1 stuks  foelie
 2 blaadjes  djoeroek poeroet (citroenblad)
 1 eetlepel  citroensap
 1 cm  trassi
 1 scheut  visssaus
 2 grote scheuten  ketjap manis
 1 schepje  suiker (optioneel)
 1 eetlepel  kokosolie

Bereiding
Snijd de ui, knoflook en spaanse peper fijn en fruit die in kokosolie. Prik in het kippevlees van de poot en/of dij zodat deze wat toegankelijker wordt voor de kruiden. Voeg peper, gember in plakken gesneden, geplette sereh, kaneel, foelie, ketjap manis, citroen, djoeroek poeroet, trassi, vissaus, water en evt. zout toe. Zorg dat de kip onder water staat en kook/sudder deze totdat het vlees bijna van het bot valt. Laat de kip dan afkoelen. Haal dan de stukken kip uit de saus en leg die op aluminiumfolie op een bakplaat en plaats die voor 20 minuten in de oven op 180-200 graden. Draai de kip halverwege om, zodat deze aan alle kanten bruin wordt. Kook de saus die over is in, totdat deze op de gewenste dikte ingedikt is.

Serveer met (bloemkool)rijst, sajoer (groenten) en evt. bijgerechten als sambal en kentang.