Glutenvrij, Koemelkvrij, Psychologische symboliek, Salades, Tarwevrij

Mango-IJsbergsalade met blauwe kaas

Deze salade is ooit wat toevallig op de menukaart van de lunches tijdens mijn trainingen gekomen. Zelf was ik niet zo van fruit in salades. Er was echter door mijn toenmalige parttime huisgenoten een mango gekocht, die nog niet gegeten was voor zij alweer vertrokken waren. Dat was het moment waarop ik deze salade bedacht. Ik schreef daar toen op mijn blog over:

Genoeg reden om het boek “Hoorn des overvloeds” van Christiane Beerlandt te raadplegen. Waarbij de sinaasappel staat voor “kiezen van het pad van het leven”, de druif “de mens laat geloven dat het zuivere, pure en waardevolle in hem aanwezig is” en de mango “bijdraagt om los te laten om te leven in het nu-moment vol vreugde en enthousiaste krachten, zonder enige vorm van spanning”. Een mooie staat van “zijn” lijkt me. Eet smakelijk!

Ingrediënten (4 personen)

 0,5 krop ijsbergsla
 75 gram rucola of veldsla
 0,5 mango
 1 mandarijn of sinaasappel
 0,25 oranje paprika
 1 eetlepel rozijnen
 1 handje bosbessen
 1 trosjes druiven (pitloos)
 1 handje pecannoten
 0,5 eetlepel sesamzaad
 75 gram blauwe schimmelkaas
 2 eetlepels (suikervrije) slasaus
 1 eetlepel (suikervrije) tomatenketchup
 1 theelepel paprikapoeder
 1 scheut whiskey
 1 eetlepel groene kruiden (bieslook, basilicum, peterselie, dille)

Bereiding
Schil de mandarijn en de mango. Snijd deze samen met de paprika in kleine stukjes. Doe de ijsbergsla, rucola of veldsla, mango, mandarijn of sinaasappel, oranje paprika, rozijnen, bosbessen, druiven, sesamzaad, pecannoten en blauwe kaas in de schaal. Maak in kommetje de dressing door slasaus, tomatenketchup, paprikapoeder, whiskey, peper, zout en groene kruiden te mengen. Giet de dressing over de salade.