Glutenvrij, Koek en Gebak, Koemelkvrij, Tarwevrij

Mariekes Kastanje-Frambozengebak

Afgelopen vrijdag vond de laatste dag van het jaarprogramma P.S. Je wordt Thuis gebracht – “Van Zielsverlangen tot Aardse bestemming plaats”. Tien maanden lang gingen we iedere maand een dag met elkaar op reis in het Bolwerk, waarin we meditaties, opstellingen, creatieve oefeningen, ademsessies en innerlijke reizen deden. Het thema van de laatste dag was (weder)geboorte.

Het was een intensief jaar waarin er met ons allen veel gebeurd is. Soms ging dat over hele mooie processen van ontwikkeling en groei. Helaas hebben we ook te maken gehad met ziekte, overgaan en rouw.

De afsluitende dag was bedoeld om bij dit alles stil te staan. Ik koos ervoor om dat te doen met dit speciaal voor deze gelegenheid bedachte Kastanje-Frambozengebak. Het hoofdbestanddeel van deze lekkernij is kastanje. Misschien een wat vreemd ingrediënt voor deze tijd van het jaar, maar daar hoort een bijzonder verhaal bij.

In oktober 2022 kreeg ik bij een etentje van twee dierbare vrienden een hele grote zak met kastanjes die zij zelf geraapt, gekookt en geschild hadden. Dit moet een megaklus geweest zijn. Bij het geven werd gezegd, dat ze nog wel even in de vriezer bewaard konden worden. Zo gezegd, zo gedaan. Ik wilde ze bewaren voor een passend moment.

Helaas verliet Marieke op 22 december jl. heel plotseling deze aarde. Bert, haar partner was één van onze reisgenoten. Precies een half jaar na dato op 22 juni 2023 verwerkte ik de door hen gegeven kastanjes in deze heerlijke creatie; een ode aan Marieke, die nog altijd zorgt voor bijzondere verbindingen ongeacht de tijd, dimensie en plaats waar zij zich op dit moment bevindt……

Ingrediënten
500 gram kastanjes (geschild en gekookt)
2 eetlepels amandelen
150 gram frambozen
2 eetlepels honing
8 bolletjes stemgember
6 dadels
4 eieren
6 blaadjes munt
1 theelepel speculaaskruiden
1 theelepel kardamom
opgeklopte slagroom of kokostopping voor de garnering
70 gram kokosolie
Bereiding
Doe de kastanjes, amandelen, kokosolie, frambozen, honing, gemberbolletjes, dadels, eieren, munt, speculaaskruiden en kardamom in de keukenmachines. Pureer alle ingrediënten en meng deze tot een gladde massa. Doe bakpapier op de bodem van een springvorm. Leg het deeg hier bovenop. Plaats de taart in de oven gedurende 30-40 minuten op 150-175 graden. Serveer uit met slagroom of kokostopping.