Glutenvrij, Koemelkvrij, Koolhydraat-arm, Notenvrij, Soep, Suikervrij, Tarwevrij

Mungbonensoep

Soep van mungbonen, wordt ook wel “Indonesische snert” genoemd.

Het is altijd weer bijzonder hoe een taal zich ontwikkeld als meerdere culturen bijeen komen. Met een opvoeding door een vader en frequente bezoeken aan grootouders die een deel van hun leven in Indonesië gewoond hebben, realiseer ik me dat ik enkele Indonesische woorden in mijn woordenschat heb opgenomen alsof zij uit het Nederlands afkomstig zijn.. Denk aan senang en pisang. Twee jaar geleden bezocht ik Indonesië. Wij maakten er een sport van om foto’s te maken van woorden in het alledaagse leven, die hun oorsprong in het Nederlands kenden en dat waren er best veel. Ik geloof dat we zo tot 30 of 40 woorden kwamen in een taal die verder weinig op de onze lijkt. Ook leuk om te proberen te bedenken hoe een dergelijke uitwisseling en integratie tot stand gekomen is. Ik zie dan een hele film voorbij komen.

Ingrediënten Mungbonensoep
100 gram mungbonen
1 ui
1 tomaat
5 plakjes winterwortel
0,2 courgette
1 citroenblad
2 theelepels groene currypasta
0,5 stengel sereh
1,5-2 liter bouillon
1 scheut kokosmelk
Bereiding
Kook de mungbonen volgens de verpakking. Snijd de winterwortel, ui, courgette en tomaat in stukjes. Voeg de mungbonen, bouillon, currypasta, sereh en citroenblad toe. Breng aan de kook en laat sudderen tot de groenten gaar zijn. Verwijder de sereh en het citroenblad. Maak de soep af met kokosmelk.