Is het voor jou ook zo herkenbaar, dat je aan het einde van het seizoen naar je vijgenboom kijkt en deze nog vol met (te) kleine vijgen ziet zitten terwijl je ook weet dat deze niet voldoende zon meer zullen krijgen om tot volledige wasdom te komen. Vorige jaren bleven die dan zitten tot ze beschimmeld en al alsnog van de struik vielen. Zonde! Vorige week kreeg ik van een vriend van mij een recept om deze onrijpe vijgen op siroop te zetten. Met wat eigen toevoeging deel ik het graag. Heerlijke vijgjes om te eten bij ijs, salades of een stukje kaas.
Ingrediënten (onrijpe) vijgen op siroop
onrijpe vijgen | |
1/4 deel | honing |
1/4 deel | kokosbloesemsuiker |
2/4 deel | water |
kaneel | |
steranijs | |
kardemompitten | |
lavendelolie | |
Pluk de onrijpe vijgen en een paar vijgenbladeren. Mogelijk komt er uit de steeltjes een witte vloeistof. Verwijder de steeltjes. Kook de vijgen en vijgenbladeren gedurende 10 minuten in water. Prik dan aan de kant van de steeltjes de vijg een paar keer in met een naald. Knijp voorzichtig het vocht uit de vijg. Kook de vijgen opnieuw 10 minuten en knijp de vijgen opnieuw uit. Maak een siroop van 1/4 deel honing, 1/4 deel kokosbloesemsuiker en 2/4 water. Voeg naar smaak de kruiden toe (steranijs, pijpkaneel, kardemompitten en lavendelolie). Laat de vijgen gedurende 2 uur op een laag pitje sudderen in siroop. Vul de vijgen evt. af in een schone pot en voeg daar siroop aan toe.