Er zijn verschillende soorten zoete aardappels (bataat) verkrijgbaar. De oranje zijn wat zoeter en worden zachter na bereiding. De bataat met de paarse schil houdt ook na koken wat meer beet en is iets minder zoet. Een kwestie van smaak en toepassing waar je voorkeur naar uit gaat… Voor deze ovenschotel koos ik voor een zoete aardappel met paarse schil en witte binnenkant. Ook andere varianten zijn uitstekend te gebruiken in deze ovenschotel, die vooral uit groenten bestaat. Door het vlees weg te laten en/of de friese nagelkaas te vervangen door plantaardige kaas wordt het gerecht ook geschikt voor vegetariërs of veganisten.
Ingrediënten (2 personen)
300 gram | (Bredase) spruitjes |
1 struikje | witlof |
1 | zoete aardappel met paars/roze schil |
1 | rode ui |
1 eetlepel | pesto |
75 gram | Friese nagelkaas of plantaardige kaas |
peper | |
1 snufje | Italiaanse kruiden met peperoncini |
100 gram | shoarmavlees (optioneel) |
Bereidingswijze
Maak de spruitjes schoon. Schil de zoete aardappel en snijd in blokjes. Kook de spruitjes en zoete aardappel gedurende vijf minuten in kokend water. Haal het hart uit de witlof en snijd de witlof in kleine stukjes. Pel de ui en snijd deze in ringetjes. Leg in een ovenschaal de witlof, ui, evt. het shoarmavlees, de pesto, licht gegaarde spruitjes en zoete aardappel. Bestrooi met pesto, peper en Italiaanse kruiden. Zet de ovenschaal in de oven op 175 gedurende 20 minuten. Bestrooi het gerecht met de Friese Nagelkaas en plaats de schaal dan nog voor 15-20 minuten in de oven.