Een kloewaknoot is de gefermenteerde pit van de vrucht van de Pangiboom (Pangium edule). Een boom die groeit in de mangroves van Indonesië, Nieuw Guinea en Maleisië. Veel delen van deze boom zijn giftig en zelfs dodelijk. Met een speciale behandeling kunnen de zaden toch gewonnen en gegeten worden. De kloeweknoot heeft een hele eigen smaak en maakt gerechten zwart. In Indonesië stond dan ook regelmatig “rundvlees met black sauce” op de kaart. Ik ben zelf al van jongs af aan fan van Rawon het recept dat hieronder beschreven staat. Rawon is lekker met rijst, tauge, tempeh en een eitje.
De kloewaknoot is overigens niet bij elke toko verkrijgbaar. Vaak hangt het er vanaf waar de Toko-eigenaar zijn of haar oorsprong heeft gekend.
Ingrediënten (4 personen)
600 gram | runderpoulet |
1 | ui |
2 teentjes | knoflook |
5 | kloewaknoten (verkrijgbaar bij de toko) |
1 stengel | sereh |
5 plakjes | laos |
5 | kemirienoten (verkrijgbaar bij de toko) |
1 eetlepel | korianderpoeder (ketoembar) |
0,75 eetlepel | komijnpoeder (djinten) |
0,5 theelepel | curcuma |
1 cm | gember (vers) |
2 blaadjes | djeroek poeroet of citroenblad |
1 | spaanse peper |
kokosolie | |
1 liter | runderbouillon |
Bereiding
Week kloeweknoten een uur in water. Maal ze fijn met de staafmixer. Schil de ui, knoflook en gember. Snijd deze samen met de spaanse peper in kleine stukjes. Fruit ui, knoflook, gember en spaanse peper in kokosolie. Plet de sereh. Snijd de laos in kleine plakjes. Voeg de runderpoulet, korianderpoeder, komijnpoeder, korianderpoeder, curcuma, djeroek poeroet, gemalen kloeweknoten (inclusief water), sereh en laos en runderbouillon toe. Doe alles in de slowcooker of in een stoofpan. Gaar in 4-6 uur.