Ingredientenweetjes, Koemelkvrij, Lunch, Notenvrij, Ontbijt, Suikervrij, Tarwevrij, Veganistisch, Vegetarisch

Roggebrood

Roggebrood is rijk aan voedingsvezels en ijzer. Dat maakt het zo gezond. Het is leuk om roggebrood zelf te maken, maar je moet er wel veel tijd voor uittrekken. Zeker als je ook de zuurdesemstarter in eigen keuken wil bereiden. Dat kost nl. 7 dagen. En ook de baktijd van roggebrood is lang; 6-8 uur ben je al gauw kwijt. Maar dan heb je ook wel wat; een heerlijk stevig, voedzaam brood.

Ingrediënten 

 1 kg  roggemeel
 200 gram  speltzemelen
 50 gram  zuurdesem
 2 plakjes  oud roggebrood
 2 theelepels  honing of agavesiroop
 8 gram  zout
 ca. 0,7 liter  water
Voor het zuurdesem
100 gram  volkoren speltbloem
100 gram  roggemeel
 plantaardige olie

Bereiding

Zuurdesem maken (bereidingstijd 7 dagen)
Dag 1:
– meng 50 gram speltmeel met 50 gram roggemeel
– voeg 100 gram water toe
– zet weg bij kamertemperatuur
Dag 2-7:
– voeg 1 eetlepel speltmeel, 1 eetlepel roggemeel en 1 eetlepel water toe en meng tot een smeuïg deeg
– zet weg bij kamertemperatuur

Roggebrood maken (6-8 uur)
Snijd het oude roggebrood in kleine stukjes. Meng dit met roggemeel, speltzemelen, zuurdesem, zout en honing. Voeg eerst 500 gram water toe en kneed het deeg. Als het te droog wordt, voeg je nog wat water toe. Probeer om het deeg enigzins luchtig te houden. Laat het deeg vervolgens 2,5 uur rijzen. Doe het deeg in een cakevorm. Bestrooi met speltzemelen. Zet het roggebrood op een temperatuur van 100 graden in de oven. Plaats ook een bakje met water in de oven, zodat de lucht vochtig blijft. Bak het roggebrood in 6-8 uur gaar.

Dat wat er aan zuurdesem over is kun je in een pot bewaren in de koelkast voor een volgende keer.