Bijgerechten, Diner, Glutenvrij, Ingredientenweetjes, Koemelkvrij, Notenvrij, Tarwevrij, Veganistisch, Vegetarisch

Sambal Goreng Tempeh

tempeh

Tempeh  is een sojabonenkoek, die rijk is aan vitamine A, B, foliumzuur, vezels en mineralen (calcium, ijzer, fosfor, magnesium, kalium en zink. Het is vetarm en bevat geen cholesterol. Het bevat veel eiwitten en essentiële aminozuren. Tempeh wordt steeds meer gebruikt in de vegetarische en veganistische keuken.

Sambal Goreng Tempeh is een bijgerecht dat in Indonesië veel geserveerd wordt. Het kan ook als vervanger voor rijst gegeten worden en samen met een sajoer (groenten) vormt het een complete maaltijd.

Ingrediënten 

 1 blok tempeh
 1 serehstengel
 3 el ketjap manis
 1 tl gula djawa
 1,5 eetlepel schenkstroop (optioneel)
 3 sjalotjes
 1 spaanse peper
 2 teentjes knoflook
 3 centimeter gember (vers)
 3 eetlepels kokosolie

Bereiding
Snijd de tempeh in blokjes. Bak deze in kokosolie aan twee kanten bruin. Leg de blokjes apart. Snijd de sjalotjes, spaanse peper, gember en knoflook in kleine stukjes. Plet de serehstengel. Fruit het ui, knoflook, pepermengsel en de sereh in kokosolie. Voeg de tempehblokjes, ketjap manis, gulah djawa en evt. schenkstroop toe en verwarm dit alles onder goed roeren. Voorkom dat de tempeh aanbakt of zwart wordt. Als je iets vocht wil hebben, dan kan je nog een scheutje water toevoegen. Voor opdienen de serehstengel verwijderen.