Toen ik hoorde dat je Seitan zelf zou kunnen maken, wist ik als “jonge” onderzoeker direct dat ik dat een keer wilde proberen. Hoewel ik de ingrediënten al lang in huis had, kwam het er steeds niet van, tot gister. Toen was er ineens inspiratie. Het was een leuk en eigenlijk heel simpel project, met een heerlijk resultaat. Voor herhaling vatbaar!
Ingrediënten Seitan (oosters gekruid)
250 gram | tarwegluten |
1,5 liter | groentebouillon |
12 eetlepels | sojasaus |
3 tenen | knoflook |
1 theelepel | sambal |
1 theelepel | kurkuma |
1 theelepel | komijn gemalen |
1 scheut | olijfolie |
4 eetlepels | edelgist |
Meng de tarwegluten, geperste knoflook, olijfolie, edelgist, sambal, 6 eetlepels sojasaus, kurkuma en komijn door elkaar. Voeg in een paar stappen 500 – 600 ml bouillon toe. Kneed dit tot een soepel en flexibel deeg in een langwerpige vorm. Doe de rest van de bouillon en 6 eetlepels sojasaus in een grote pan en breng net aan de kook. Leg het deeg in de bouillon. Gaar de Seitan in ca. een uur in een bouillon die net niet kookt. Laat de Seitan in de bouillon afkoelen. Haal de Seitan uit de pan en snijd in plakken of in stukjes. Je kunt Seitan goed invriezen. De bouillon waarin de Seitan gegaard is, is ook heerlijk om te eten.