Diner, Glutenvrij, Koemelkvrij, Koolhydraat-arm, Notenvrij, Suikervrij, Tarwevrij, Veganistisch, Vegetarisch

Venkel-witlof Tajine

scrabble

Menig potje wordfeud op de mobiel hebben we al gespeeld. Minimaal een keer per jaar kiezen we echter met ons drieën voor een ouderwetse live scrabbleontmoeting. Onder het genot van een hapje en een drankje spelen we dan een paar potjes scrabble en praten met elkaar bij. Afgelopen zaterdag was het weer zo ver. Gezelligheid met ook diepgang is ons niet vreemd. Deze keer kwamen we op muziek van vroeger en lieten elkaar ineens spontaan de liedjes horen waar wij ons als kind mee identificeerden. Nooit bedacht dat daar zoveel boodschappen in zouden zitten. Het was boeiend en inzichtgevend om te horen welke teksten in de liedjes omhoog kwamen en deze droegen bij mij zeker bij om weer een stukje van mijn defensiemechanisme af te breken en de vroeger ontstane overtuigingen te herprogrammeren.

Deze venkel-witloftajine bleek als maaltijd een groot succes en kan zowel in een vegetarische als ook in een kipvariant  bereid worden.

Ingrediënten (3 personen)

1 ui
2 teentjes knoflook
1 tomaat
1 struikje witlof
1 venkel
2 stengels bleekselderij
1 lemon of citroen
3 jalepenopepers
1 theelepel ras-el-hanout
1 snufje five spice mix
3 draadjes saffraan
1 theelepel nootmuskaat
peper
zout
3 scheuten witte wijn
400 gram kipfilet

Bereiding
Snijd de uien en knoflook. Leg deze onder in de tajine of stoofpan. Giet hier een beetje witte wijn over heen. Dan de tomaten in plakjes, de witlof in blaadjes, bleekselderij en jalapenopeper in stukjes en de venkel in reepjes er boven op. Kruiden met paprikapoeder, nootmuskaat, ras el hanout, 5-spicemix, saffraan, peper en zout. Tot slot een paar schijfjes lemon of citroen er boven op leggen. Wil je de schotel met kip maken dan snijd je de kip in blokjes en kruid die met peper, zout en kerriepoeder en legt die op de groenten. Deksel erop en in circa 60 minuten garen op het fornuis. Opdienen met Turks of Marokkaans brood of quinoa.

venkelwitloftajine