Afgelopen weekend kwam ik met vier vriendinnen bijeen. Wij namen allemaal wat lekkers mee. Een van de anderen had een worteltaart mee genomen. Zodra zij dat vertelde, kreeg ik prompt de slappe lach. Vroeger was mijn favoriete mop, die van het konijntje die steeds naar de bakker ging om te vragen of die worteltaart had. Keer op keer moest de bakker “nee” verkopen. Tot hij op een dag worteltaart gemaakt had. Trots meldde hij dat aan het konijntje…. Waarop het konijntje zei: Vies hè…..
Dat kan ik overigens van deze worteltaart niet zeggen. Probeer het zelf maar…
Ingrediënten Zoete Aardappel Worteltaart
250 gram | wortel |
250 gram | zoete aardappel |
1 | appel |
2 eetlepels | kokos |
100 gram | kokosolie |
2 theelepels | bakpoeder |
150 gram | honing |
100 gram | dadels |
100 gram | walnoten |
2 theelepels | citroenrasp |
300 gram | amandelmeel |
2 theelepels | kaneel |
1 theelepel | kardemom |
1 theelepel | gember |
1 theelepel | nootmuskaat |
2 | eieren |
2 eetlepels | (schapen)yoghurt |
1 scheutje | vanille-extract |
mon chou (optioneel) | |
agave siroop of honing (optioneel) |
Rasp de appel, wortel en zoete aardappel. Doe de dadels en walnoten in een keukenmachine en maal die fijn. Voeg deze bij de geraspte ingrediënten. Meng deze met eieren, amandelmeel, honing, citroenrasp, gemberpoeder, kaneel, nootmuskaat, kokosolie, kokos, bakpoeder, vanille-extract en yoghurt. Maak hier een homogeen beslag van. Doe het beslag in een ingevette springvorm (of als je een lagere taart wil in twee springvormen). Bak de taart in 45-60 minuten gaar en bruin in de oven bij 150-175 graden. Eventueel kun je de taart opdienen met een glazuur van mon chou gemengd met agavesiroop of honing.