Diner, Glutenvrij, Koemelkvrij, Notenvrij, Suikervrij, Tarwevrij, Veganistisch, Vegetarisch

Zuurkool-ovenschotel met appel en pruimen

Wie wil jij vandaag speciaal bedanken of ergens erkenning voor geven?

Deze week was de aftrap van “mijn” zuurkoolseizoen. Na 6 weken naar het “ploppen” van het waterslot geluisterd te hebben, is de zuurkool klaar. En hij is weer heerlijk dit jaar. Veel dank aan hen, die gezwoegd hebben tijdens het snijden en stampen van de kolen. Ik ben jullie zeer erkentelijk!

Ingrediënten Zuurkool-ovenschotel met appel en pruimen (2 personen)

300-400 gram zoete aardappel of knolselderij of pastinaak (ik gebruikte een combinatie van alle drie)
250 gram zuurkool
1 appel
10 pruimen
1 ui
1 teentje knoflook
1 rookworst (optioneel)
1 eetlepel mosterd
1 eetlepel piccalilly (suikervrij)
75 gram (plantaardige) kaas
plantaardige olie

Bereiding
Schil de zoete aardappel/knolselderij/pastinaak en kook die in ruim water gedurende 10 minuten. Giet af, voeg piccalilly toe en maak hier een grove puree van. Leg deze onder in een ovenschaal. Snijd eventueel de rookworst in plakjes en leg die bovenop puree. Besmeer deze met mosterd. Fruit de ui en knoflook in olie. Voeg de zuurkool, fijngesneden appel en pruimen toe. Meng goed en schep deze boven op de mosterdlaag. Bestrooi met kaas. Zet de schaal in de oven voor 25 minuten bij 180-200 graden.