Diner, Glutenvrij, Ingredientenweetjes, Notenvrij, Tarwevrij

Asperges met mascarponesaus

Misschien valt het je op dat er op deze site veel aspergegerechten voor bij komen. Asperges zijn nl. heel goed voor suikerpatiënten. Zij bevatten nl. o.a. inuline en vitamine B. Deze stoffen zijn behulpzaam bij het reguleren van de bloedsuikerspiegel. Zij hebben verder nog een anti-oxydantenwerking en zijn rijk aan mineralen. Dat maakt het tot een gezonde lentegroente.

Een vriend van mij nam voor mij een maaltje met asperges uit zijn eigen tuin mee, die niet lang meer bewaard konden blijven. Na een dagje golfen had ik geen zin meer om boodschappen te doen. In de groentenla en de vriezer vond ik nog allerhande ingrediënten. Daar maakte ik asperges met mascarponesaus van. Een verrassende combinatie, die wat mij betreft voor herhaling vatbaar is.

Ingrediënten (2 personen)

 8-10  asperges
 10  champignons
 0,5  courgette
 2  sjalot
 1 teentje  knoflook
 1 eetlepel  groene kruiden (bieslook, peterselie, oregano)
 200 gram  mascarpone
 50 gram  kaas geraspt
 8 plakjes  serranoham (optioneel)
 200 gram  peper
 50 gram  zout
 8 plakjes  paprikapoeder
 1 scheut  plantaardige olie

Bereiding
Schil de asperges en snijd het onderste harde deel weg. Kook deze in water gedurende 20-30 minuten beetgaar. Schaaf plakjes van de courgette en leg die onder in een ovenschaal. Daarboven op de gesneden champignons. Wikkel de beetgare asperges in de serranoham en leg die bovenop de champignons. En dan weer een laag geschaafde courgette. Fruit de sjalot en knoflook in een beetje olie. Voeg de mascarpone, geraspte kaas, paprikapoeder, peper, zout en groene kruiden toe. Verwarm deze saus en giet die over de asperges en courgette. Zet het gerecht voor 20 minuten in de oven op 150-180 graden.