Diner, Glutenvrij, Koemelkvrij, Notenvrij, Suikervrij, Tarwevrij

Boerenkoolstamppot koolhydraat beperkt

boerenkoolstamppot koolhydraatarm

Ik riep altijd: “ooit wil ik nog een restaurant beginnen waar je alleen maar Nederlandse gerechten kunt krijgen”. Ik dacht dan vooral aan stamppotten en jachtschotels, waar ik al van jongs af aan verzot op ben. Mijn aandacht gaat dan ook altijd terug naar de tijd dat ik als maat bij de Bruine Vloot gevaren heb. Aan het eind van het seizoen serveerden ze dan in restaurant “Het Noordeke” aan de Noorderhaven in Harlingen Boerenkoolstamppot. Ik was dan altijd zo blij om weer eens “gewoon” te eten na alle spaghetti, macaroni en patat. Kon niet anders bedenken dat vast meer mensen die uit eten gaan daar behoefte aan hebben.
Toen om gezondheidstechnische redenen geadviseerd werd om geen of beperkt aardappels te eten, moest ik even slikken. Mijn toekomstdroom leek even minder interessant en een van mijn favoriete maaltijden moest van mijn menukaart geschrapt worden. Langere tijd ging deze winter in de vriezer de vorst over mijn eigen geteelde boerenkool, zonder dat deze in de pan verdween. Soms kwam ik bijna in de verleiding om een dagje “dieet-te-smokkelen”. En ineens had het afgelopen weekend de inspiratie: er moeten ook lekkere stamppotten te maken zijn zonder aardappelen. In plaats van een beetje te blijven simmen, ging mijn “productontwikkelingsgen” aan en eerlijk gezegd was ik verrast over het resultaat. En zo zijn er ineens weer allemaal nieuwe mogelijkheden.

Ingrediënten (4 personen)

 400 gram  boerenkool (gesneden)
 0,25  knolselderij
 2  zoete aardappels
 0,5  bloemkool
 1  Spaanse peper (optioneel)
 2 eetlepels  piccalilly (suikervrij)
 1  sjalot
 0,5 theelepel  paprikapoeder
 peper
 zout
1 scheut  kokosmelk
 100 gram  spekjes (optioneel)
 1  rookworst (optioneel)
 kokosolie

Bereiding
Schil daar waar nodig de knolselderij, zoete aardappel en bloemkool en snijd in kleine stukjes. Doe deze in een grote pan, samen met de gesneden boerenkool. Voeg ruim water toe. En kook deze gedurende 15-20 minuten tot de groenten (beet)gaar zijn. Voeg piccalilly, paprikapoeder, peper, kokosmelk en evt. zout toe en stamp het geheel fijn.
Snijd intussen de sjalot en Spaanse peper fijn en bak die in kokosolie al dan niet met de spekjes tot alle ingrediënten gaar zijn. Voeg deze toe aan de stamppot en roer deze erdoor.
Zorg voor opdienen dat ook de rookworst warm is.