De bovenstaande vraag komt voort uit het spreekwoord “Die bang is voor de bramen moet uit het bos blijven”. Sta jij jezelf toe om bang te zijn? Soms helpt het al enorm om onrust weg te nemen, door gewoon te zeggen “ik ben bang” in plaats van met man en macht proberen te onderdrukken van deze angst-gevoelens.
Ingrediënten Bramenjam
500 gram | bramen |
0,5 | appel |
1 | perssinaasappel |
0,5 | lemon |
5 gram | agar agar |
100 gram | honing |
Pers de sinaasappel en de lemon. Doe die samen met de bramen en geraspte appel in de pan. Voeg ook nog een goede scheut water toe. Breng het geheel aan de kook. Kook de vruchten en het vocht gedurende 20-30 minuten, tot dat de bramen zacht zijn. Pureer dan jam met een staafmixer of aardappelstamper. Eventueel kun je het ook nog passeren om de pitjes eruit te halen. Meng de agar agar met een beetje koud water en voeg deze toe aan de jam. Kook nog 2-3 minuten. Doe dan het vuur uit. Voeg na vijf minuten al roerend de honing toe. Vul af in glazen potten. De jam is na opening beperkt houdbaar. Bewaar deze dan ook in de koelkast.