Diner, Glutenvrij, Reflectievraag, Tarwevrij, Vegetarisch

Gepofte zoete aardappel met tomatensalsa en gekruide ricotta

Waardoor wordt jouw creativiteit geprikkeld?

Een vriendin van mij bracht mij een heerlijk bakje zelfgemaakte ricotta. Waarvoor dank! Een ingrediënt wat ik niet dagelijks gebruik. Ik denk dan al snel aan iets van taart, maar dat paste mij niet. En ik wilde ook geen boodschappen doen, dus was aangewezen op dat wat er in de koelkast lag. Uiteindelijk verzon ik daar het volgende gerecht mee. Leuk en lekker om op een eenvoudige manier zo creatief bezig te zijn.

Ingrediënten Gepofte zoete aardappel met tomatensalsa en gekruide ricotta (2 personen)

2 zoete aardappels
10 cherrytomaatjes
1 rode ui
1 teentje knoflook
4 eetlepels ricotta
2 eetlepels pesto
0,5 eetlepel kappertjes
1 struikje witlof
0,5 paprika
0,25 courgette
1 eetlepel Italiaanse kruiden
1 theelepel paprikapoeder
peper
zout
1 theelepel citroensap
0,5 eetlepel zonnebloempitten
olijfolie

Bereiding
Was de zoete aardappel. Prik er met een vork rondom gaatjes in. Leg in een ovenschaal een stuk aluminiumfolie groot genoeg om de zoete aardappels in te pakken. Kruid de aardappel met peper, zout en Italiaanse kruiden (tijm, basilicum, oregano en evt. peperoncini). Giet er een goede scheut olijfolie overheen en vouw het pakketje dicht. Plaats de aardappels gedurende 45 minuten in de oven bij 180-200 graden.
Maak een salsa van fijngesneden cherrytomaten, kappertjes, peper en pesto. Meng de ricotta met citroensap, zonnebloempitten, paprikapoeder, 0,25 fijn gesneden rode ui, 0,5 teentje knoflook en zout.
Roerbak de resterende fijngesneden ui, knoflook, paprika, witlof en courgette in een pan vlak voor het verstrijken van de 45 minuten benodigd voor de gepofte aardappel.
Haal de aardappel uit oven en snijd hier voorzichtig over de lengterichting een driehoek uit, zodat een soort bakje ontstaat. Vul dit met de tomatensala en schep hier wat ricotta over heen. Serveer de rest van de ricotta er los bij. Snijd de verwijderde zoete aardappel in kleine stukjes en voeg die bij de roergebakken groenten, die rondom de gevulde aardappels in de ovenschaal geschept wordt en dien op.