Bijgerechten, Diner, Indonesisch, Ingredientenweetjes, Koemelkvrij, Lunch, Suikervrij, Tarwevrij

Lemper (kleefrijst met kipvulling)

Toen wij klein waren, was het een traditie bij de Binkhorsten; Lemper eten met Sinterklaas. Mijn oma maakte dan schalen vol (een variant op de misschien bekende rolletjes die je bij een Toko kunt kopen). Helaas leeft mijn oma al bijna twintig jaar niet meer. Ik vind het leuk om te proberen om deze traditie toch een beetje in stand te houden. Daarom maak ik rond 5 december altijd wel een keer Lemper, al gaat de Heiligman al jaren aan mijn huis voorbij. Zo ook gisteravond.

Hoewel ik de gegevens niet helemaal  betrouwbaar acht, zou de glycemische waarde van kleefrijst rond de 40 liggen en daarmee “diabetes-proof” zijn. En als deze waarden onverhoopt toch niet klopten, dan heb ik gisteravond heerlijk een keertje gesmokkeld. Dan hoort deze maaltijd bij de 20% zou mijn voedingscoach zeggen. Als de andere 80% maar gezond is…..

Het maken van Lemper is wel een beetje een arbeidsintensief proces. Maar het is een leuk karweitje en je kan een voorraadje maken voor in de vriezer. Ik heb in het onderstaande recept verse kruiden gebruikt. Je kan echter ook bij de Toko een kant-en-klare boemboe voor Lemper kopen.

Ik houd wel van pittig, dus besmeer de lemper voor het eten nog met een lekkere pittige sambal.

Ingrediënten Lemper (10-15 stuks)

500 gram ketan (kleefrijst)
600 ml kokosmelk
1 rode ui
4 teentjes knoflook
1 rode peper
350 gram kipfilet
1 kippenbouillonblokje
2 eetlepels kokosrasp
1 eetlepel komijn (gemalen) – djinten
1 eetlepel koriander (gemalen) – ketoembar
0,5 eetlepel kurkuma – koenjit
2 stengels sereh
4 citroenblaadjes (djeruk purut)
2 salamblaadjes
2 eetlepels tamarinde
4 kemirienoten
plantaardige olie
0,5 theelepel zout

Bereiding

Bereiding Kleefrijst:
Doe in een pan de ketan, 500 ml. kokosmelk (bewaar nog 100 ml.), zout, 2 citroenblaadjes, 1 salamblad en 1 stengel sereh (op meerdere plekken gebroken). Breng op half vuur al roerend de rijst met vocht aan de kook. Blijf doorroeren (voorkom aanbranden) net zolang tot de rijst alle vocht opgenomen heeft (het ziet er dan wat papperig uit). Doe dan het vuur uit en laat de rijst 20 minuten rusten. Doe hem dan in een rijststomer (of in ijzeren vergiet dat boven een pan met een laag water hangt). Stoom de rijst in ca. 30 minuten gaar.

Bereiding kipvulling:
Doe ca. 1 liter water, een bouillonblokje, kipfilet, 0,5 stengel sereh, 1 teentje knoflook en 1 citroenblaadje in een pan en breng aan de kook. Kook de kip gaar. Trek de kip vervolgens uit elkaar met je hand of met twee vorken tot kleine stukjes kip (kipdraadjes).
Pel de ui en knoflook en doe die samen met een citroenblaadje, kemirienoten, tamarinde, kokosrasp, komijn, koriander, kurkuma, rode peper en een scheutje water in een keukenmachine. Pureer dit mengsel tot een boemboe.
Bak de boemboe in een beetje plantaardige olie. Voeg de stukjes kip toe en bak die even mee. Voeg dan een salamblad en 100 ml. kokosmelk toe. Bak dit kipmengsel droog, door het vocht te laten verdampen.

Bereiding Lemper:
Neem een stukje magnetronbestendige folie. Leg daarop een rechthoekige plak kleefrijst. Leg in het midden van deze plak een smalle strook kipvulling. Zorg dat er aan alle kant voldoende rijst overblijft. Rol de rijst met vulling op, net als sushi. Lukt dit niet, dan kan je er ook voor kiezen om op bovenop de vulling nog een plak met kleefrijst te leggen. Zorg en in elk geval voor dat de vulling afgedekt is met kleefrijst. Vouw of rol de lemper in de magnetronfolie. Je kunt deze dan zo uit de vriezer weer opwarmen in de magnetron (ca. 1 minuut of 600 watt) of in de rijststomer (pan met ijzeren vergiet).