Koek en Gebak, Koemelkvrij, Reflectievraag, Tarwevrij, Veganistisch, Vegetarisch

Gevulde speculaas

Wat hoop jij van Sinterklaas in jouw schoen te krijgen?

Ik kreeg van een collega een heerlijk recept van gevulde speculaas. De bron is mij helaas niet bekend. Veel dank aan diegene voor ontwikkelen van dit geweldige recept. Ik heb het vanwege beschikbare ingrediënten zelf nog wat aangepast. Wat mij betreft een heerlijke aanrader

Ingrediënten Gevulde speculaas
160 gram dadels
100 gram bruine amandelen
100 gram blanke amandelen
1 eetlepel blanke amandelen (voor de garnering)
5 kruidnagels
2 theelepels kaneel
1 theelepel gemberpoeder gemalen
1 theelepel kardemom gemalen
4 eetlepels kokosolie
4 eetlepels agavesiroop
1,5 theelepel bakpoeder
0,5 limoen (voor de rasp en de sap)
100 gram speltmeel volkoren
Bereiding
Maal de 100 gram bruine amandelen fijn in een keukenmachine. Voeg 100 gram van de ontpitte dadels toe (houd 60 gram van de dadels apart) en maal fijn. Breng dit mengsel over in een kom. Voeg kaneel, fijn gemalen kruidnagel, kardemom, gemberpoeder, agavesiroop, vloeibare kokosolie en bakpoeder toe. Roer goed. Voeg dan langzamerhand het speltmeel toe en kneed hier een stevige, homogene massa van. Laat dit deeg even rusten. Deel de bol dan in twee gelijke delen. Maak van iedere helft van het deeg een rechthoekige plak. Leg deze naast elkaar op een ovenplaats die voorzien is van bakpapier. Bak de plakken 15 minuten in de oven op 150-170 graden.
Maal intussen in een keukenmachine de 100 gram blanke amandelen fijn. Voeg 60 gram dadels, citroenrasp en citroensap toe. Maal tot een plakkerige, homogene massa.
Verdeel deze massa gelijkmatig over een van de gebakken plakken koek. Leg dan de andere plak er boven op. Voorzie de bovenste plak van amandelen. Duw die voorzichtig in de koek. Zet het speculaas nog 10 minuten in de oven bij een temperatuur van 50-100 graden.