Koek en Gebak, Koemelkvrij, Tarwevrij

Honingkoek

honingkoek

De eerste keer dat ik samen met een vriend van mij meedeed met de open imkerijdagen – deze vinden altijd plaats in juli – vonden wij het gepast om onze gasten te trakteren op gebak met honing in plaats van suiker. Tot dan toe hadden we hier weinig ervaring mee. Maar ja als je zoveel lekkere honing hebt, dan is het toch ook jammer om die niet te gebruiken. Zo vond ik een recept van een heerlijke en voedzame honingkoek, dat ik nog wat verder heb aangepast door bijvoorbeeld het gebruik van speltbloem.

Inmiddels ben ik zelf imker en is dit recept niet meer weg te denken uit mijn repertoire.

En houd de imkerijdagen van 2018 in de gaten. Het is altijd leuk om een bezoekje te brengen aan de imker en zo meer te leren over de wondere wereld van de bijen.

Ingrediënten

250 gram speltbloem
175 gram roomboter
3 eieren
1 sinaasappel
1 citroen of lemon
125 ml honing
1 eetlepel rozijnen
handje amandelen wit
 4 walnoten
1 theelepel bakpoeder
5 kruidnagels
1 theelepel kaneel gemalen
1 theelepel nootmuskaat gemalen
1 snufje zout

Bereidingswijze
Rasp de schil van de citroen en de sinaasappel. Pers de sinaasappel vervolgens uit. Hak de walnoten fijn. Meng met de keukenmachine de zachte boter, honing, speltbloem, eieren, sinaasappelsap, citroen- en sinaasappelschil, kaneel, kruidnagel, nootmuskaat, zout, bakpoeder, rozijnen en walnoten tot een egaal deeg. Vet een ronde bak- of taartvorm in met boter. Vul deze met het deeg en garneer met de amandelen. Bak de honingkoek in de oven op 175 graden in 30 minuten gaar.