Bereidingswijzen, Bijgerechten, Glutenvrij, Koemelkvrij, Nagerecht, Notenvrij, Ontbijt, Spreads, sauzen en pasta's, Suikervrij, Tarwevrij, Veganistisch, Vegetarisch

Kokosyoghurt (zuivelvrij)

kokosyoghurt

In verband met darmperikelen werd mij aangeraden om een tijdje zo min mogelijk zuivel van koe, geit of schaap te gebruiken. Tot dat moment ontbeet ik eigenlijk dagelijkse met yoghurt, dus dat was wel even afkicken. Om toch nog af en toe yoghurt te kunnen eten, ging ik op zoek naar alternatieven. Kokosyoghurt beviel mij daarbij het beste. Het is echter wel vrij prijzig. Sinds ik het onderstaande recept gevonden en voor mezelf geoptimaliseerd heb (het kostte even moeite om een stabiel product te krijgen – het was de ene keer te dun en de andere keer te dik), maak ik een keer in de week een pot kokosyoghurt waar ik twee keer van kan eten. De yoghurt is in de koelkast ca. een week te bewaren.

Je kunt met deze yoghurt steeds weer variëren zodat het iedere keer anders smaakt. Denk aan (gedroogd) fruit, granola, cacaobits, lijnzaad of notenmix.

Ingrediënten (2 porties)

90 gram santen
1 probiotica capsule (orthiflor)
1 scheut kokoscream
200 ml water

Bereidingswijze
Los de santen op in 200 milliliter kokend water. Klop lucht in met de staafmixer. Haal de probiotica uit de capsule en meng die met dit santenmengsel. Voeg een scheut kokoscream toe en roer goed. Breng het hele (kokos)mengsel over in een schone pot met deksel. Zet deze voor 24 uur neer op plek waar het ca. 21 graden is. Plaats het kokosmengsel met pot en al dan nog 24 uur in de koelkast.