Diner, Glutenvrij, Koemelkvrij, Koolhydraat-arm, Lunch, Notenvrij, Salades, Suikervrij, Tarwevrij, Thais

Laap Kai (Thaise salade)

Naar welk voor jou onbekend land of streek zou je nog wel eens toe willen reizen en is er iets speciaals dat je daar hoopt te vinden?

Vaak wordt gezegd dat als je een uitgesproken verlangen hebt om een bepaald land of een bepaalde streek te willen bezoeken, het zomaar kan zijn dat je daar een van je vorige levens doorgebracht hebt. Door daar naar toe te gaan kun je oude celherinneringen wakker maken en dat wat nog niet af is of nog ervaren mag worden transformeren of alsnog beleven. Het kan zomaar een reis worden met veel impact.

Voor mij was Thailand zo’n land. Drie keer probeerde ik in de afgelopen twintig jaar daar naar toe af te reizen. Elke keer gebeurde er wat: te weinig deelnemers, geen plek meer of alsnog een andere reisbestemming. In 2016 was het eindelijk zover, een rondreis door Thailand, Laos en Cambodja. Een reis die ik niet snel zal vergeten en die veel in gang heeft gezet. Blijkbaar was ik daar eerder niet aan toe. Daar maakte ik kennis met deze heerlijke pittige Laap Kai. Als ik Nederland bij de Thai ga eten en dit gerecht staat op de kaart, dan is het niet moeilijk om te weten wat ik zal kiezen. Ben je niet zo van het zelf bereiden? Sinds kort zit er in Amersfoort een fantastische Thaise eetgelegenheid genaamd Mi-Yao op de Krommestraat. De gerechten die deze Thaise chefkok bereid, zijn zo verfijnd en mooi gekruid, dat het net is of je een goed muziekstuk hoort met vele klanken, toonsoorten, ritmes en smaken.

Ingrediënten (2 personen)

300 gram kipgehakt (kan ook met kogelbiefstuk)
1 liter kippenbouillon
0,5 rode ui of sjalotje
2 chilipeper (gedroogd)
1 bosuitje
1 teentje knoflook
1 takje koriander
1 eetlepel gepofte rijst
2 eetlepels vissaus
1 eetlepel rijstazijn
1 eetlepel verse munt
0,2 spaanse peper
1 citroenblad

Bereidingswijze
Snijd de rode ui fijn en de bosui in ringetjes. Warm de kippenbouillon op en voeg daar de fijngemaakte chilipeper, citroenblad en knoflook aan toe. Doe de kipgehakt losjes in de bouillon en gaar deze in ca. 3 minuten. Schep de kip met een schuimspaan uit de bouillon en breng die over in een kom. Voeg daar de gepofte rijst, vissaus, rijstazijn en verse munt aan toe en roer goed. Garneer met bosui, rode ui, geknipte koriander en in ringetjes gesneden spaanse peper.
Heb je geen gepofte rijst in huis, dan kun je wat (kleef)rijst bakken in olie tot hij bruin is en daarna fijn malen in de vijzel of wat gekookte rijst drogen in de oven.