Diner, Glutenvrij, Ingredientenweetjes, Koemelkvrij, Koolhydraat-arm, Notenvrij, Suikervrij, Tarwevrij, Vegetarisch

Paddenstoelenrisotto van geparelde gerst

Ik had de risotto al afgeschreven, omdat de risottorijst hoog in de glycemische waarde zit (70), totdat ik bij vrienden recentelijk risotto van geparelde gerst at. De glycemische waarde hiervan is 25 en eerlijk gezegd vond ik het nog lekkerder ook. Gerst blijkt nog meer voordelen te hebben. Het bevat veel vezels en mineralen. Dit zorgt voor een goede vertering. Daarnaast bevat gerst veel magnesium. Dit is gunstig om diabetes buiten de deur te houden. Het zorgt voor een meer evenwichtige bloedsuikerspiegel. Ook zitten er in gerst anti-oxidanten (gevormd door seleen en vitamine E), die vrije radicalen bestrijden, waardoor tumorvorming tegen gegaan wordt.

Fijn om weer een goed, gezond, bruikbaar en lekker alternatief gevonden te hebben voor iets waarvan ik dacht dat ik het niet meer zou kunnen eten. Voor mij is het eten er eerder rijker dan armer op geworden sinds de diagnose diabetes een paar jaar geleden.

Ingrediënten paddenstoelenrisotto van geparelde gerst (2 personen)
200 gram geparelde gerst
250 gram paddenstoelenmix
1 ui
1 teentje knoflook
1 takje basilicum
400 ml. champignon- of groentebouillon
75 gram blauwe geitenkaas
1 theelepel sambal
peper
1 theelepel cayennepeper
1 theelepel paprikapoeder
plantaardige olie
Bereiding
Week de geparelde gerst gedurende 2 uur in koud water. Snijd de ui en knoflook in kleine stukjes en fruit deze in de plantaardige olie. Voeg dan de champignons toe met de cayennepeper, peper, fijn gesneden basilicum en paprikapoeder. Smoor de champignons gaar. Doe de parelgerst in een bak- of hapjespan. Bak de parelgerst kort in een beetje plantaardige olie. Voeg dan een schep bouillon toe. Verwarm en roer, wacht tot de parelgerst de bouillon opgenomen heeft en voeg dan weer een schep bouillon toe. Dit herhaal je net zolang tot de parelgerst gaar is (kan zo 15-20 minuten duren). Voeg dan het champignonmengsel en de geraspte blauwe geitenkaas toe. Verwarm en dien op.