Diner, Glutenvrij, Ingredientenweetjes, Koemelkvrij, Koolhydraat-arm, Lunch, Suikervrij, Tarwevrij, Vegetarisch

Pizzabodem van bloemkool en broccoli

De pizza kent zijn origine in het middellandse zeegebied. Eerst waren het soort platte broden, die als bord fungeerden. In de 17e eeuw werd melding gemaakt van de eerste pizza’s in Napels. Aanvankelijk werd het gezien als een boerengerecht dat vooral in de armere wijken in Italiaanse steden gegeten werd.

Soms mis ik in mijn koolhydraat-arme dieet wel eens om een pizza te eten. Ik heb er een keertje eentje gemaakt van boekweitmeel. Op zich lekker, maar het voelt toch een beetje als spijbelen. Toen ik las over een pizzabodem gemaakt van bloemkool, had ik daar eerlijk gezegd een hard hoofd in. Maar ik moet zeggen dat ik de pizza echt heerlijk vond. Ik had ook nog wat broccoli in huis en een pizzabodem van broccoli en bloemkool bleek een succes. Wat mij betreft voor herhaling vatbaar.

Ingrediënten (voor 1 pizza)

 1/3  bloemkool
 5 roosjes  broccoli
 1  ei
 peper
 zout
 50 gram  geraspte kaas
 allerhande ingrediënten om een pizza te bekleden zoals tomatensaus, salami, ham, ui, knoflook, paprika, geraspte kaas, tonijn of   champignons

Bereiding
Maal de bloemkool en broccoli in een keukenmachine. Zet dit mengsel 5 minuten op vol vermogen in de magnetron. Doe dit vervolgens in een theedoek en knijp het vocht eruit. Breng de uitgeknepen broccoli en bloemkool over in een mengkom. Voeg een ei, peper, zout en geraspte kaas toe, Leg een vel bakpapier op een bakplaat. Rol hierop het bloemkool/broccoli deeg tot een dunne laag. Bak de bodem goudbruin in 15-20  minuten in een oven van ca. 180 graden.

Beleg dan de pizza met bijvoorbeeld tomatensaus, salami, ham, ui en kaas. Bak de pizza af in 15-20 minuten in de oven op ca. 180 graden.