Bijgerechten, Coach-Gourmet, Glutenvrij, Ingredientenweetjes, Koemelkvrij, Koolhydraat-arm, Notenvrij, Spreads, sauzen en pasta's, Suikervrij, Tarwevrij

Rode Uichutney

rode uienchutney

In mijn jeugd was er een programma op TV dat heette “Daar vraag je me wat”. Hoewel ik niet zo’n TV-kijker was (dat werd van huis uit niet zo gestimuleerd), keek ik dit programma altijd wel. Ooit heb ik de vraag ingestuurd “Waarom ga je van een ui huilen”. Helaas werd die vraag niet uitgekozen. Mijn TV-debuut volgde dan ook pas veel later 😉

Op gezondheidsnet.nl vond ik als nog het antwoord:
“Het snijden van een ui gaat vaak gepaard met prikkende, tranende ogen. Hoe komt dat? In de cellen van uien zitten allerlei stoffen, waaronder het enzym allinase en een zwavelhoudende component. Als je uien snijdt, maak je de cellen kapot en komt er lucht bij. De allinase reageert dan met de zwavelhoudende component. Er ontstaat een zuur wat door een ander enzym weer wordt omgezet in een gas, synpropaanthial-S-oxide”.

Hoe kouder de uien des minder last heb je er van. Je zou ze voor het snijden dan ook even de koelkast of in de vriezer kunnen leggen. Ook snijden in de buurt van een stromende waterkraan kan helpen. In dat geval reageert het zuur met het water in plaats van jouw oogvocht.

Misschien leuk om eens uit te proberen als je deze Rode Uichutney maakt.

Ingrediënten 

1 gesnipperd rode ui
40 ml appelsap
35 ml balsamicoazijn
1/2 theelepel tijmblad
1 snufje paprikapoeder
naar smaak peper
naar smaak zout
1 theelepel kokosolie

Bereiding
Fruit in kokosolie de gesnipperde ui. Voeg appelsap, balsamicoazijn, tijmblad, paprikapoeder, peper en zout toe. Breng de chutney aan de kook en laat sudderen tot het vocht ingekookt is. Breng de chutney op kamer- of koelkasttemperatuur.