Diner, Glutenvrij, Japans, Koemelkvrij, Koolhydraat-arm, Suikervrij, Tarwevrij, Veganistisch, Vegetarisch

Roerbak van gekruide tahoe en sperziebonen

Wanneer ben jij in rep en roer?

Ik had deze blog al eerder deze week geschreven, maar nog niet gepubliceerd. Ik bedacht de bovenstaande reflectievraag en realiseerde me dat ik er toen zelf nog niet direct een goed antwoord op had. Helaas werd ik gister geconfronteerd met iets dat mij wel even in rep en roer bracht. Heb ik onbewust zelf de goden verzocht?

Ik had heerlijk veel groen rondom mijn tuin in de vorm van bomen en struiken. Deze zaten vol met mussen dit jaar. Het was al maanden lang een vrolijk gebeuren. Dit viel zelfs mijn buren op. En ook mijn huis, mijn trainingsruimte en ik zelf zaten heerlijk beschut. Grotendeels met groen dat niet op mijn perceel stond… Gisterochtend werd ik me gewaar van doordringende geluiden van kettingzagen, maar had niet zo’n notie waar dat vandaan kwam. Er wordt wel meer verbouwd en gerenoveerd in mijn buurt op dit moment. Tot ik er tot mijn schrik achter kwam dat al het groen dat tussen mij en de achterburen stond in een mum van de tijd met de grond gelijk gemaakt was. Helaas vond de verantwoordelijke woningbouwvereniging het niet nodig om vooraf te overleggen….. Wat rest, voelt nu nog even aan als een soort vissenkom….

Mijn eerste reactie was paniek en ook verdriet. Inmiddels weet ik helaas dat ik er weinig aan kan veranderen en zal moeten dealen met de nieuwe omstandigheden. Ik hoop dat de vrolijke mussen een goed onderkomen weten te vinden en dat er anderen zullen zijn, die hier nu heel veel plezier aan gaan beleven. En ikzelf ga me beraden hoe ik mijn eigen ruimte weer kan begrenzen met natuurlijk groen; een uitdaging om dat voor elkaar te krijgen zo aan het begin van de winter…..

Ingrediënten Roerbak van gekruide tahoe en sperziebonen (2 personen)

200 gram tahoe
300 gram sperziebonen
1 ui
2 teentjes knoflook
1 tomaat
0,5 puntpaprika
2 bosui
2 cm gember
1 spaanse peper
2 eetlepels cashewnoten
1 eetlepel sesamzaad
1 theelepel 5-spicemix
1 scheut sojasaus
1 scheut rijstazijn
1 theelepel japanse peper
0,5 eetlepel komijn gemalen
0,5 eetlepel koriander gemalen
40 gram santen
1 eetlepel kokosolie
0,5 eetlepel sesamolie

Bereiding
Snijd de tahoe, tomaat, ui, spaanse peper, gember, paprika, bosui, gember, knoflook en boontjes in stukjes. Marineer de tahoe met sesamolie, rijstazijn, japanse peper, komijn gemalen, koriander gemalen, sojasaus en 5-spicemix. Bak de tahoe in kokosolie op hoog vuur lichtbruin, voeg dan de ui, knoflook, paprika, tomaat, spaanse peper, gember en boontjes toe. Wok deze bijna gaar. Voeg een scheut water, santen, sesamzaad en cashewnoten toe en laat het geheel nog vijf minuten stoven tot de santen opgelost is. Garneer met fijngesneden bosui.