5-spicemix is afkomstig uit de Chinese keuken en bestaat uit een heel specifiek kruidenpallet. Degene die ik gebruik kent een samenstelling van steranijs, venkel, szechuan peper, kaneel en gember. Een dergelijke spicemix kun je zelf maken, maar is ook kant en klaar verkrijgbaar bij de Toko. Samen met de andere kruiden geeft het deze Sambal Boontjes een bijzondere smaak.
Ingrediënten (4 personen)
300 gram | snijbonen |
10 | petehbonen (verkrijgbaar bij de toko) |
1 | spaanse peper |
1 | ui |
3 teentjes fijngesneden | knoflook |
0,5 theelepel | ketoembar (koreander gemalen) |
0,5 theelepel | 5-spice mix |
1 | salamblad |
3 theelepels | sambal oelek |
1 theelepel | laos gemalen |
2 | kemirinoten |
0,5 | serehstengel (citroengras) |
1 theelepel | gula djawa (optioneel) |
2 theelepels | assemwater (tamarinde) (verkrijgbaar bij de Toko) |
100 ml | water |
230 ml | dikke santen |
zout | |
1 scheutje | kokosolie |
Bereiding
Snij de snijbonen in stukjes en kook deze gedurende vijf minuten. Fruit de gesnipperde ui, knoflook, spaanse peper en gehakte kemirienoten in kokosolie. Voeg de klein gesneden petehbonen, sambal oelek, ketoembar, 5-spice mix, laos, sereh (even kneuzen), salamblad, assemwater en gula djawa toe en bak deze nog even kort mee. Roerbak tot slot de snijbonen in dit kruidenmengsel tot zij gaar zijn. Afmaken met santen en eventueel wat zout. Verwijder evt. het salamblad en de sereh voor opdienen