Diner, Glutenvrij, Indonesisch, Ingredientenweetjes, Koemelkvrij, Koolhydraat-arm, Suikervrij, Tarwevrij, Veganistisch, Vegetarisch

Sambal Boontjes

sambal boontjes

5-spicemix is afkomstig uit de Chinese keuken en bestaat uit een heel specifiek kruidenpallet. Degene die ik gebruik kent een samenstelling van steranijs, venkel, szechuan peper, kaneel en gember. Een dergelijke spicemix kun je zelf maken, maar is ook kant en klaar verkrijgbaar bij de Toko. Samen met de andere kruiden geeft het deze Sambal Boontjes een bijzondere smaak.

Ingrediënten (4 personen)

 300 gram  snijbonen
 10  petehbonen (verkrijgbaar bij de toko)
 1  spaanse peper
 1  ui
 3 teentjes   fijngesneden  knoflook
0,5 theelepel  ketoembar (koreander gemalen)
 0,5 theelepel  5-spice mix
 1  salamblad
 3 theelepels  sambal oelek
 1 theelepel  laos gemalen
 2  kemirinoten
 0,5  serehstengel (citroengras)
 1 theelepel  gula djawa (optioneel)
 2 theelepels  assemwater (tamarinde) (verkrijgbaar bij de Toko)
 100 ml  water
 230 ml  dikke santen
 zout
 1 scheutje  kokosolie

Bereiding
Snij de snijbonen in stukjes en kook deze gedurende vijf minuten. Fruit de gesnipperde ui, knoflook, spaanse peper en gehakte kemirienoten in kokosolie. Voeg de klein gesneden petehbonen, sambal oelek, ketoembar, 5-spice mix, laos, sereh (even kneuzen), salamblad, assemwater en gula djawa toe en bak deze nog even kort mee. Roerbak tot slot de snijbonen in dit kruidenmengsel tot zij gaar zijn. Afmaken met santen en eventueel wat zout. Verwijder evt. het salamblad en de sereh voor opdienen