Bijgerechten, Diner, Glutenvrij, Indonesisch, Koemelkvrij, Koolhydraat-arm, Notenvrij, Reflectievraag, Suikervrij, Tarwevrij, Veganistisch, Vegetarisch

Vega Pulled “Chicken” van bananenschillen

Wanneer had jij het gevoel dat je de pisang was?

Een vriendin van mij tipte me dat je een heerlijk gerecht kunt maken van biologische bananenschillen. Een beetje een vreemd idee, maar ik ging direct “aan” om het uit te proberen. Op internet vond ik verschillende recepten. Ik maakte uiteindelijk een combi van datgene wat ik tegenkwam met nog wat eigen toevoegingen. Ik vond het een boven verwachting groot succes. Ik at het met rijst en gewokte groenten. Ik zag ook variaties voorbij komen om het op een broodje te doen met atjar en een beetje mayonaise….

Ingrediënten Vega Pulled “Chicken” van bananenschillen
5 biologische bananen
5 eetlepels ketjap manis
1 eetlepel lemonsap
1 theelepel sambal oelek
1 theelepel chinaspicemix
1 theelepel komijn gemalen
1 theelepel koriander gemalen
0,5 theelepel curcuma gemalen
1 teentje/td> knoflook
1 cm verse gember
1 theelepel paprikapoeder
1 scheut olijfolie
Bereiding
Was de bananen. Pel de banaan. De banaan zelf kun je ergens anders voor gebruiken. Schraap ook het wit van de schil en snijd de uiteinden eraf. Gebruik voor dit gerecht alleen de “schoon” geschraapte gele schillen. Leg dan de schil met de gele kant boven. Maak met behulp van een vork die je in de schil zet en naar beneden trekt, lange slierten. Snijd de slierten in drie stukken. Maak een marinade van ketjap, citroensap, sambal, chinaspicemix, paprikapoeder, komijn gemalen, koriander gemalen, geraspte gember, curcuma gemalen, geraspte knoflook. Marineer de bananenschillen. Laat de marinade een kwartiertje intrekken. Bak de bananenschillen in een scheutje olie op middelhoog vuur. Voeg steeds een beetje water toe en laat het vocht weer verdampen. In ca. 10 minuten is het gerecht klaar.