Koek en Gebak, Koemelkvrij, Lunch, Reflectievraag, Suikervrij, Tarwevrij, Veganistisch, Vegetarisch

Zuurdesembrood van rogge, haver, boekweit en zaden

Wanneer eet jij bij gebrek aan brood, korstjes van pasteien?

Voor mij een uitdrukking die ik niet kende…. Altijd fijn om weer wat nieuws te leren. Het gaat er over in welke gevallen je bij gebrek aan het goedkope, het dure gebruikt.

Ik ging op zoek naar een uitdrukking over de korst, omdat ik in dit geval echt maar net op tijd bij de oven was… Nu is het broodje heerlijk met een knapperige korst, maar een minuut later had het zomaar zwart geweest kunnen zijn. Dus ga je dit broodje maken, houd dan de oven in de gaten…

Ingrediënten
150 gram desemstarter
100 gram havermeel
200 gram roggemeel
200 gram boekweitmeel
75 gram pompoenpitten
75 gram zonnebloempitten
200-300 gram water
zout
Bereiding
Kneed van de desemstarter, roggemeel, boekweitmeel en havermeel, pompoenpitten, zonnebloempitten zout en water een bol. Dit kan je doen door eerst te zorgen dat alles aan elkaar plakt. Dan maak je op het aanrecht een platte deegplaat. Vouw vervolgens de randen steeds weer naar binnen. Dit herhaal je tot je een mooie bol hebt gekregen. Als er scheuren in het deeg zitten, dan kan je die dichtstrijken met een lichtvochtige hand. Laat de deegbol rusten gedurende anderhalf uur bij een temperatuur van 30 graden. Ik heb dit in de oven gedaan. Maak dan een paar gleuven aan de bovenzijde van de bol. Bak het brood af in de oven gedurende ca. 45 minuten bij 225-240 graden.

Voor het maken van de desemstarter heb je ca. een week nodig. Deze kun je als volgt maken:
– dag 1: meng 100 gram water met 100 gram roggemeel. Zet deze neer bij ca. 20 graden
– dag 2 en 3: voeg iedere dag 50 gram water en 50 gram roggemeel toe en roer goed
– dag 4: plaats de starter voor 1 dag in de koelkast bij 7 graden
– dag 5 en 6: voeg iedere dag 50 gram water 3n 50 gram roggemeel toe en roer goed – dag 7: de starter is klaar voor gebruik
Heb je starter over: bewaar deze in de koelkast voor een volgende keer. Zorg dat deze voor gebruik weer 1 dag op kamertemperatuur heeft gestaan.